Umiddelbart kan det virke forbløffende, at de tre ”grønne” ministre i Mette Frederiksens regering scorer hver sin bundkarakter, men det var ikke desto mindre resultatet, da Kantar Gallup for Berlingske spurgte i december 2021 et repræsentativt udsnit af de danske vælgere om, hvordan de vurderer regeringens 20 ministre. De er blevet spurgt om:

”Hvor godt eller dårligt mener du, at hver enkelt minister har klaret sig? (-10 er meget dårligt og 10 er meget godt)”

Når man ser på bunden af listen, er forsvarsminister Trine Bramsens karakter den suverænt ringeste, men det er bemærkelsesværdigt, at ministrene for nogle af de grønne områder, som regeringen angiveligt virkelig satser på, også får dumpekarakterer.

Rasmus Prehn (S) har fortsat sine forgængeres stil med frivillige aftaler med agroindustrien, men den hopper vælgerne ikke længere på. Skærmbillede fra FolketingetsTV

Svinelandbrugets trofaste talsmand

Den pæne og vennesæle minister for landbrug og fødevarer, Rasmus Prehn, tror på det gode i sine medmennesker, og derfor indgår han begejstret den ene ”historiske” aftale efter den næste – der dog altid er frivillige for alle andre end regeringen, og hvis opfyldelse ligger ude i fremtiden.

Rasmus Prehn passer bare sit arbejde, der hovedsageligt består i at behage agroindustrien og dens lobbyister, og han har ikke sagt noget interessant det seneste halve år, ifølge Berlingske. Prehn stiller sig altid bagved landbruget og er i spidsen for et permanent kriseramt ministerium, som lige nu undersøges af en granskningskommission.

Prehn tror på dansk landbrug som verdens mest intelligente, og trods corona og sexchikane, svinepest og ulovlige minkfarme og landbefolkningens tiltagende mistro til landbrugslobbyisterne, sværger Prehn – som dikteret af statsministeren – stadig troskab til producenterne af tonsvis af flæsk som grundlag for handelsbalancen. Og han tager imod den ene tilsvining efter den anden fra erhvervets mest uhøflige lobbyister; se eksemplet nedenfor.

I den aktuelle undersøgelse får Rasmus Prehn -0,16 point ud af 10 mulige og er dumpet ned til en 13. plads fra en 9. plads i sommer.

Sønderjysk Landboforening forfalskede fødevareministerens nytårstale

Ministeren for varm luft

Så er der Klimaminister Dan Jørgensen. Han mener selv, at han skaffede fantastiske resultater på COP26-konferencen i Glasgow, men vælgerne lader sig ikke narre af hans grønne retorik. Klimaets minister ligger fortsat lavt, til trods for at regeringen i det forløbne halve år har arbejdet hårdt på at styrke sin ministers troværdighed og profil i klimapolitikken.

Dan Jørgensen mener selv, at han igen og igen bliver misforstået, men i vælgernes øjne er han næppe den rette til den ministerpost i regeringen, som i disse år er en af de allervigtigste. Det skyldes nok, at vælgerne har gennemskuet ham; reelt har klimaministeren intet præsteret i mere end et år udover varm luft, løfter og tyndbenede visioner, jf. fortællingen om ”hockeystaven”, der skal redde klimaet for os i sidste øjeblik.

Dan Jørgensen ligger på en 16. plads ud af 20 med en score på -0,27 point ud af 10 mulige. Eneste trøst kan være, at i sommer stod det endnu værre til med Jørgensens omdømme. Da scorede han en 18. plads.

Bundskraberen

Meget værre end Lea Wermelin kan ingen – udover Trine Bramsen – fremvise deres karakterbog. Med en 19. plads ud af 20 og med en score på – 0,45 ud af 10 mulige står Wermelin til en fyring som den absolut ringeste minister i regeringen – altså udover Trine Bramsen.

Ifølge Berlingske er Wermelin især ”kommet i modvind ved at drysse nationalparker med såkaldt urørt skov rundt om i landet. Den slags kræver kilometervis af hegn og en hel del bureaukrati.” Avisen kunne også have nævnt ministerens kolde afvisning af de gylleplagede naboers nødråb om hjælp mod de store svinefabrikker. Også de kommuner, der tigger om muligheder for at tilrettelægge svinefabriksudvidelserne, så de ikke ødelægger livskvaliteten for landboerne, er blevet afvist af Wermelin, der til gengæld i al stilhed har givet dispensation for andet år i træk til at sprøjte med forbudte giftstoffer.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er kuldsejlet med sit store naturnationalparkprojekt. På grund af den elendige markedsføring af projektet til både vælgerne og de politiske partier er projektet endt som et hadeobjekt, der vil blive opløst ifølge VenstreMF Kristian Pihl Lorentzen,  så snart oppositionen genvinder regeringsmagten. Sker det, vil en investering på 888 mio. kr. være spildt. Pressefoto

At naturens minister ligger nederst på listen kan synes at være et paradoks, når regeringen så gerne vil være grøn, men sådan opfattes den altså ikke. Vælgerne har aldrig glemt, at statsministeren udnævnte Danmark til at være landbrugets produktionsareal frem for alt andet. Den politik har Wermelin stået urokkeligt på mål for. Set fra hendes taburet kommer svineflæsk og sødmælk før sommerfugle og slørugler i ministeriets drejebog.

Bannerfoto: Grafitti på Nordby Strand Badehotel på Fanø. Privatfoto

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Anna Lønne Sørensen

  Kildekritik er altid vigtigt, også i spørgeundersøgelser.
  Jeg synes, som dkvild-aktiv og mangeårig fortaler for grøn omstilling, at vi bliver og lever langt mere naturbeviste, kort sagt, tager langt mere hensyn til naturen, at netop den hårde dom over Miljøministeren er meget ærgerligt.

  Ja, der har været de nævnte sager, MEN Berlingske Tidende og de andre store aviser, samt DR og TV2 glimrer jo med et nærmest totalt fravær af omtale af Lea Wermelins kæmpestore naturprojekt:
  At lave en landsdækkende konkurrence for alle kommuner (92 endte med at tilmelde sig) om at blive Danmarks Vildeste Kommune, #DKVILD-konkurrencen / projektet.
  Potentialet er enormt, men det har ingen af de store medier endnu opdaget!
  Når 92 kommuner (bortset fra 3 mindre hovedstadskommuner og 3 økommuner) nu og siden februar 2021 er i fuld gang med masser af mangfoldige grønne projekter for alle befolkningsgrupper, alle sociale lag, på landet og i byerne, fra mere vilde altankasser til store nye skove OG dermed inddrager stort set HELE BEFOLKNINGEN, så har vores store grønne omstilling nu virkelig fået et boost!
  Ændring af vores livsstil, forbrugsvaner, forhold til resten af naturen, øge erkendelses af vi selv er natur og ved at totalt ødelægge det grundlag på hele kloden, den GRØNNE OMSTILLING som omfatter HELE VORES LIV, ja, den er nu for alvor sat i gang.
  Det udskældte Facebook (og ind i mellem også med rette..!) er eneste medie, der for alvor viser potentialet i DKVILD og hvor meget der foregår, LIGE NU, og har foregået hele sidste år siden konkurrencen blev udskrevet først i februar.
  Der er her man for alvor får et indtryk af hvor stor den grønne omstilling og arbejdet for mere vild og mangfoldig natur overalt i Danmark er! Alle de ‘vilde FB-grupper’ har store medlemstal og ikke mindst meget aktive medlemmer, der igen og igen fortæller om grønne tiltag i alle størrelser på mangfoldige områder af samfundet, om alle de grønne ringe, der breder sig, masser af mennesker, der fortæller om deres aha-oplevelse ved at opleve en mere vild natur i deres have, osv osv.
  En hel befolkning er ved at få deres naturbevidsthed genopfrisket, blive natur-genopdraget, komme tættere på naturen igen, få deres helheds-syn frisket op og gang i en stor, grøn, helheds omstilling, uden journalisterne generelt set synes det er værd at fortælle om…
  Ja, de fleste af dem har vist ikke opdaget DKVILD endnu…? ;o)
  Mange grønne hilsner, Anna Sørensen, Tjæreborg

 2. Preben Kofod.

  Der er måske mange som ikke har opdaget DKVILD. Men der er mange som har oplevet og oplever landbrugets totale ødelæggelse af alt hvad der har med natur at gøre, og dette med regeringens velsignelse, så ingen kan vel være overrasket over bundkaraktererne til de ansvarlige ministre. DKVILD og andre foreninger og organisationer som gør opmærksom på konsekvenserne af det konventionelle landbrugs hærgen har ikke en chance mod regeringen og landbruget. Så længe regeringen forgylder, forherliger, og er stolte af det konventionelle landbrug og den måde det opfører sig på kommer vi ikke ud af stedet.

  • Anna Lønne Sørensen

   Kære Peter Kofod, jeg har svaret dig i kommentarsporet, jeg vidste ikke man kan svare her på ‘REPLY’ også. ;o)

 3. Anna Lønne Sørensen

  Kære Preben Kofod, du har tydeligvis heller ikke opdaget DKVILD… ;o) Gætter jeg på ud fra din kommentar?
  “DKVILD og andre foreninger…” skriver du, jeg håber det er en skrivefejl, for DKVILD er ikke en forening, det er en konkurrence, udskrevet af Miljøministeriet og med en 1. præmie på 1.000.000 fra Den Danske Naturfond…

  At sætte DKVILD-konkurrencen i gang, februar 2021, var at slippe katten ud af sækken, åbne for Pandoras Æske, sætte gang i en kæmpe grøn bevægelse i hele befolkningen, slippet kæmpestort grønt potentiale løs!!

  Der er nemlig ingen begræsninger, ingen stramme regler, kun at formålet skal være mere vild og mangfoldig natur.
  Ja, der opfordres kraftigt til at sætte kreativiteten, legen, fantasien, nytænkningen, nye samarbejdsformer osv i gang.
  Man har SVIN som konkurrence-parametre (se herunder hvad SVIM står for),
  OG så belønner man ‘noget helt femte’!!! Dvs. alt og alle sættes helt fri.
  OG man opfordrer alle til at være med og giver masser af anvisninger og info til alle os borgere, du og jeg! ;o)

  Hvad det gør for de begrænsinger du nævner, når hele befolkningen bliver bevidst om naturens kriser, naturens betydning for os alle, når alle vågner op og siger et højt klart STOP for alt, der arbejder mod naturen, ja, det er jo helt uvurderligt!! Og umuligt at styre fra central side, når en hele befolkning ønsker grøn omstilling set i en helhed.

  Et kæmpe-potentiale, som Lea Wermelin satte i gang og måske med den bagtanke, at alt det hun ikke kan gennemføre i Folketinget, vil en langt stærkere grøn naturbevidsthed i befolkningen bane vejen for…!! Det tror jeg. ;o) DKVILD- er simpelthen at sætte den grønne omstilling omkring klodens naturkrise i et meget højere gear.

  At være minister er nemlig ikke så magtfuldt, som nogen tror, det handler stadig om rigtig mange hensyn og en samlet regering, der igen skal have noget vedtaget i Folketinget og genvælges til næste valg. I vores nuværende Miljøminister har vi en meget klog, vis og måske især pædagogisk minister, der tør se kreativt og mangfoldigt på de muligheder hun har! Det er i hvert fald min opfattelse af hende, gennem de mange DKVILD-tiltag siden konkurrencen startede og netop hendes store medvirken, blandt andet besøg i samtlige tilmeldte 92 kommuner…!

  S= størrelsen af mere vild natur
  V=vedvarende mere natur
  I=innovativt
  N=nytænkende

  Noget helt femte belønnes også, det er kun fantasien, der sætter grænsen…

  http://www.dkvild.dk giver masser af info

 4. Carsten Troelsgaard

  “…. når hele befolkningen bliver bevidst om naturens kriser, naturens betydning for os alle, når alle vågner op….”

  Hvornår vil dét ske?
  Hvad er det der har ændret sig siden Rachel Carson i 1962 skrev “Det stille forår”?

  • Anna Lønne Sørensen

   Så længe medierne ikke er mere vågne, kan det tage lang tid… Det er da helt håbløst så elendige stort set alle vores journalister og mediefolk er til at huske naturen! Nu har de efterhånden forstået klimakrisen er her, men at forbinde det med natur og huske resten af naturen, hele naturens krise, klodens hele krise, ja, det kniber gevaldigt…

   Katherine Richardson har to bud på moderne menneskers mangel på naturbevidsthed: Dels at vi er alt for gode til at dele op, specialisere, tænke i siloer i stedet for sammenhænge. Vi skal igen til at tænke systemisk, siger hun direkte i sin sidste bog.
   Og den anden årsag er vi er så langt væk fra naturen, langt de fleste af os. Over 80 % bor i byerne og her kan naturen være meget fraværende, ved vi jo… Selv om dyrene mere og mere desperate leder efter nye levesteder og kommer tættere på byerne, fordi det åbne land i alt for mange områder er blevet til en ørken uden levesteder for de fleste dyr.

 5. Lars Vedsø

  Lea Wermelins nok største bommert på natur- og miljøområdet er nok den tilsyneladende uvilje mod at reetablere Danmarks mest ikoniske vandløb, Gudenåen. Tangeværket og Tange sø har nu i 100 år været stærkt medvirkende til at Gudenåen i dag står med prædikatet “dårlig økologisk tilstand”. De unge generationer berøves derfor også muligheden for igen at opleve det helt enestående naturlandskab, der i dag befinder sig på bunden af Tange sø. Det er et eksempel på manglende visioner når det drejer sig om at styrke den allerede lave biodiversitet, hjælpe de rødlistede arter, skabe nye grønne jobs og give de kommende generationer mulighed for rekreativ udfoldelse. Lea Wermelins bundkarakter er alene af den grund velfortjent.

  • Anna Lønne Sørensen

   Hej Lars Vedsø, kender du DKVILD? Hvis du har hørt om det, hvad tænker du så det handler om? Jeg arbejder som grøn frivillig, for at få mere omtale af det og derfor jeg spørger. En slags ‘spørgeundersøgelse’. ;o)

 6. Vi skal desværre helt tilbage til Svend Auken, hvis vi skal finde en Socialdemokratisk miljøminister, der har taget det med miljøet alvorlig.

  • Anna Lønne Sørensen

   Hej Niels Riis Ebbesen, kender du DKVILD? Og hvad har du i givet fald hørt om det? Jeg er oprigtig interesseret, for det er mit indtryk at medierne i den grad svigter i omtale af det kæmpestore projekt! (92 ud af 98 kommuner er med).
   Medierne er simpelthen ‘natur-dumme’, de er tydelige eksempler på folk, der lever langt væk fra naturen og derfor glemmer den. Igen og igen og…..

   Og når medierne kun vil skrive om konflikter, magt og politisk spin, så er det svært for grønne minstre at få omtale af alt det gode de sætter gang i. Søg fx på Berlingske på dkvild, natur, danmarks vildeste kommune. etc…

 7. Eli andersen

  Se Carsten Jensens kommentar til Mette Frederiksens nytårstale

Skriv en kommentar