Fra søndag den 8. marts og ti dage frem kan alle opleve miljøbevægelsen NOAHs udstilling Tag Jorden tilbage på Union i København (tidligere VerdensKulturCentret) og efterfølgende på Godsbanen i Aarhus fra d. 21. marts til den 12. april. Udstillingen handler om kvindelige jordbrugere i Ghana og Danmark.

Her er et glimt fra ophængningen af udstilingen. Foto: NOAH

Udstillingen lanceres kl. 16.30 på Kvindernes Internationale Kampdag. Her vil der vil være et lille glas æblebobler, en introduktion og mulighed for at møde kunstnerne og jordbrugerne bag. Udstillingen er en del af et større projekt, der sætter fokus på, hvor vores mad kommer fra – både i forhold til selve fødevareproduktionen og i forhold til de mennesker der producerer råvarerne.

Emmeline Werner fra NOAH fortæller: ”De her kvinders fortælling er en fortælling der vedrører os alle.  Vi har taget initiativ til udstillingen, fordi vi er nødt til at ændre den måde, vi tænker og taler om problemerne med landbruget, miljøet og klimaet på.”

Emmeline Werner

Udstillingen fremhæver forskelle og ligheder i de kvindelige jordbrugeres situationer i det globale Nord og Syd. Det er et visuelt og auditivt portræt af kvinderne og deres situation som madproducenter, hvor de står over for udfordringer der er knyttet til globale kapitalistiske og patriarkalske samfundssystemer. I Ghana fører kvindernes situation blandt andet til migration, teenagegraviditeter og tvungen prostitution.

Fælles for de portrætterede jordbrugere i Ghana og i Danmark er, at de bruger nænsomme økologiske og regenerative landbrugsmetoder. På den måde er kvindernes arbejde med til at anvise alternativer til det industrielle landbrug, der medfører store problemer for vores sundhed, for miljøet og for klimaet.

Emmeline forklarer: ”Det er vigtigt, at vi som mennesker forstår alle de krydsforhold der er mellem lokale og globale spørgsmål. Selvom Ghana er langt væk på verdenskortet, er problematikkerne til stede i det danske folks hverdag. De er ofte bare usynlige.”

Ud over udstillingen afholder Emmeline og hendes kollegaer i NOAH workshops på landbrugsskoler rundt omkring i Danmark, for at uddanne de unge jordbrugsstuderende i at forholde sig til disse spørgsmål. De er fremtiden for landbrugssystemet, og hvis de skal være med til at ændre status quo, er det nødvendigt at de uddannes i problemernes omfang.

Find interviews med de kvindelige jordbrugere, podcasts og mere information om projektet på www.reclaimthesoil.org

Fakta:

  • Udstillingen Tag Jorden tilbage griber fat i de forskellige aspekter af kvindelige jordbrugeres situation i Danmark og i Ghana.
  • Du kan opleve udstillingen på Union, Nørre Allé 7, 2200 København, fra den 8. marts til den 18. marts og efterfølgende på Godsbanen, Skovgaardsgade 3, Indgang 3A, 8000 Aarhus fra den 21. marts til den 12. april. Den er tilgængelig på dansk og på engelsk.
  • Siden maj 2019 har NOAH arbejdet med projektet Tag Jorden tilbage om kvinder i landbruget. Projektet præsenterer kvindelige jordbrugere fra forskellige områder i Danmark og Ghana og deres vidnesbyrd og visioner. I forbindelse med projektet arrangerer NOAH blandt andet workshops på en række landbrugsskoler rundt omkring i landbrug, hvor organisationen underviser eleverne om sammenhængen mellem køn, økologi og landbrug.
Visited 2 times, 1 visit(s) today

Skriv en kommentar