Tesla-batteri vil ændre verdens brug af energi ”fundamentalt”

TeslaFar

Tesla tager nu springet fra den elegante el-bil til at ville ændre hele verdens måde at bruge elektricitet på.

Vedvarende energikilder som sol og vind har altid været begrænset af deres svingende produktionskapacitet, men nu har Tesla-direktøren Elon Musk afsløret en serie batterier, der kan oplagre energi til butikker, boliger, virksomheder og forsyningsselskaber, rapporterer Bloomberg 1. maj 2015.

“Vores mål er fundamentalt at ændre den måde, verden bruger energi på,” sagde Musk ved præsentationen i virksomhedens tegnestue i Hawthorne, Californien. “Vi taler om terawatt-skalaen, og målet er fuldstændig forvandling af hele energiinfrastrukturen i verden.”

Efter ugers forventning markerer offentliggørelsen fra Tesla Energy virksomhedens ekspansion ud over elbiler. I takt med at boliger, virksomheder og forsyningsselskaber anvender mere og mere vedvarende energi fra sol og vind, er der et voksende behov for at kunne levere en konstant og pålidelig strømforsyning. De nye batterier kan bruges til at gemme elektricitet under spidsbelastning og fordele den senere, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.

elon-musk-tesla

Administrerende direktør Elon Musk, Tesla.

Teslas hjemmebatteri, døbt Powerwall, er en genopladelig lithium-ion-model, der monteres på muren og leveres i to versioner på syv kilowatt-timer eller 10 kilowatt-timer, siger virksomheden i en erklæring. Leverancerne vil begynde i sensommeren 2015 til priser , der begynder ved $ 3000 (20.000 kr.), sagde Tesla.

Batteriet er designet til at yde såkaldte “load-shifting” ved at oplades på tidspunkter, hvor elprisen er lavere på grund af mindre efterspørgsel, og aflades når efterspørgslen og priserne er høje. Det kan også gemme solenergi, der er opsamlet i dagtimerne og anvendes om natten, og det kan fungere som backup under strømsvigt, ifølge Tesla.

Se video med præsentation af den nye batteriserie.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.