Tre norske svinestalde med MRSA – alle havde haft besøg fra Danmark

norgereine_lofoten_2009

Norge kæmper en indædt kamp for at holde landet rent for MRSACC398.

Svinefolk fra Danmark har i flere tilfælde formentlig været skyld i, at MRSA har sneget sig ind i norsk landbrug. Det viser en ny undersøgelse, der er et samarbejde mellem norske og danske forskere, skriver Ingeniøren 7. oktober 2016.

Undersøgelsen viser, at i to ud af i alt tre store udbrud af svine-MRSA i norske stalde stammer bakterien fra Danmark. Det kan aflæses i bakteriens genetiske sammensætning.

Norge har forbud mod at importere svin netop for at holde smitten væk. Når den alligevel kom ind i staldene i 2013 og 2014, skyldes det medarbejdere, som har opholdt sig i danske svinestalde, hvor de er blevet inficeret, og dermed som raske smittebærere har spredt bakterien.

Dermed ser det ud til, at Danmark har eksporteret antibiotikaresistente bakterier fra danske svinestalde til Norge.

Her har man nultolerance over for smitten, og det betyder, at der er forbud mod at importere grise. Derfor begyndte nordmændene at undre sig, da tre norske landbrug konstaterede et udbrud af MRSA på samme tid.

Mistanken rettede sig mod mennesker, og det fik nordmændene til at tage kontakt til Danmark, hvor MRSA er meget udbredt.

jesperlarsen

Dyrlæge Jesper Larsen.

Det forklarer Jesper Larsen, dyrlæge og forsker på Statens Serum Institut, der var med til undersøgelsen.

– Det tyder på, at der måske har været en overførsel fra Danmark til Norge. Da nordmændene dykkede ned i det, kunne man bekræfte, at der har været dansk arbejdskraft på alle tre gårde med MRSA, siger han til Ritzau.

Det var blandt andre danske svinepassere og dyrlæger, der havde været forbi de norske stalde.

Hypotesen opstod, fordi danske forskere var i gang med at aflæse MRSA-bakteriens genetiske sammensætning. Da man sammenlignede den med udbruddene i Norge, lignede smitten den danske.

Hvis et landbrug i Norge bliver ramt af MRSA, bliver grisene sendt til slagtning. Staldene bliver renset og desinficeret, og nye dyr fra såkaldte negative gårde bliver hentet ind.

For at undgå smitte fra mennesker bliver nye ansatte også tjekket. Og det giver god mening, vurderer Jesper Larsen.

– Undersøgelsen lærer os, at hvis man vil beskytte sig mod MRSA, er det ikke nok at købe dyr fra negativ besætning. Man skal også kontrollere, hvem der bliver ansat.

– I Norge screener man nye medarbejdere for at være sikker på, at de ikke slæber MRSA ind i besætningen. Hvis de bliver testet positiv for MRSA, bliver de behandlet. Når de er MRSA-fri, kan de så blive ansat, siger han.

I Danmark er to ud af tre svinebesætninger inficeret med svine-MRSA, skriver Ingeniøren.

Undersøgelsen af den norske svine-MRSA er publiceret i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

 

Efterskrift:

Minkavler Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer, skriver 7. oktober i et indlæg på landbrugsavisen.dk om risikoen for eksportrestriktioner i forhold til Storbritannien, at “problemet her er bare, at der ikke er andre lande, som har et sådant importforbud for levende grise”. Det er en falsk myte. Både Norge og Sverige har allerede importforbud for levende grise fra Danmark.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.