Varmeste oktober nogensinde baner vej for klodens varmeste år

VarmOktober

Mange forskellige områder af kloden havde rekordhøje varmetemperaturer i oktober 2014. Figuren er udlånt af National Oceanic and Atmospheric Administration.

Har du brug for mere dokumentation for klimaændringerne på kloden? Så se her – det nationale klimadatacenter (NCDC) under US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) rapporterer, at den globale temperatur i oktober var det varmeste nogensinde målt. Det skriver Anastasia Pantsios, 21. november 2014 i EcoWatch.com.

“Den globale gennemsnitstemperatur over land og hav i oktober 2014 var den højeste for måneden siden målingerne begyndte i 1880,” dokumenterer NOAA. “Det markerede også den 38. oktober måned i træk med en global temperaturstigning over gennemsnittet for det 20. århundrede. Den sidste oktober måned under gennemsnittet for globale temperaturer havde vi i 1976.”

Den gennemsnitlige temperatur var 14,68 grader Celsius i forhold til det 20. århundredes gennemsnit på 13,94 grader Celsius, der slår den tidligere oktober rekord fra 2003, med 0,012 grader Celsius. Det meste af kloden oplevede en varmere oktober i 2014, herunder den amerikanske Stillehavskyst, der allerede lider under mange års tørke.

Andre rekordniveauer er målt i det sydlige Sydamerika, den fjernøstlige del af Rusland, dele af det sydlige og sydøstlige Asien, meget af det sydlige og vestlige Australien og dele af det sydlige Europa. I USA under et har man oplevet den 4. varmeste oktober siden den nationale registrering begyndte med temperaturer på samlet 1,5 grader Celsius over gennemsnittet for det 20. århundrede.

Og planeten er på vej til det varmeste år nogensinde. Fra januar til oktober har gennemsnittet af de kombinerede land- og havoverfladetemperaturer været de varmeste nogensinde, og overhaler de tidligere rekordår 1998 og 2010. Den gennemsnitlige kombinerede temperatur var 14,68 grader C i forhold til den 20. århundredes gennemsnit på 13,94.

Andre populære indlæg:

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.