Orkanen Ida krævede en stribe dødsofre i New York på grund af de massive regnmængder. Kilde: The Guardian
Katharina Buchholz

Orkanen Ida, den fjerde og til dato stærkeste storm i Atlanterhavets orkansæson 2021, har banet sin vej til New York City, omend som en meget svagere tropisk storm. Ikke desto mindre forårsagede Ida omfattende oversvømmelser og en undtagelsestilstand i USAs største by. Den nuværende orkansæson har hidtil leveret fire ud af de seks til ti forudsagte orkaner, men den mest aktive og farligste tid mellem august og oktober er stadig i gang.

Det skriver  Katharina Buchholz, den 2. september 2021, for statista. com.

I løbet af det seneste årti er de globale økonomiske tab som følge af vildt vejr som storme, oversvømmelser, tørke og naturbrande blevet dyrere. I løbet af det første årti af det 21. århundrede var der kun to år, hvor vejrkatastrofer kostede mere end 200 milliarder dollars (inklusive 2010). I det andet årti synes tab på 200 milliarder dollar om året at være blevet mere normale, hvor syv ud af ti år kostede over 200 milliarder dollar i globale tab som følge af vejrhændelser. Det dyreste år på rekordlisten blev registreret i 2017, med i alt over $ 470 milliarder i tab, inklusive dem fra de store orkaner Harvey, Maria og Irma. Alt i alt udgjorde vildt vejr skader cirka 2,5 billioner dollars rundt om i verden mellem 2011 og 2020, en stigning på næsten 50 procent fra tallet for 2001-2010.

Som en del af rapporten Weather, Climate and Catastrophe Insight fra 2020 påpeger forsikringstjenesteudbyderen AON, at på grund af påvirkningerne af klimaændringer forventes det, at “de storme, der udvikler sig, har potentiale til at være større, mere intense og udgøre en større risiko for sårbare områder ved kysten og inde i landet.”

Bannerbillede: Dette kort viser sporene efter alle atlantiske orkaner, der dannede sig mellem 1851 og 2012. Punkterne viser stormenes placeringer med seks timers mellemrum og bruger farveskemaet vist til højre fra Saffir-Simpson Hurricane Scale. Billeddata: Nilfanion-Oprettet ved hjælp af bruger: jdorje/Tracks af Nilfanion den 2006-08-05. Baggrundsbillede fra Fil: Hele verden – land og oceaner.jpg (NASA). Sporingsdata for storme er fra National Hurricane Center.

Skriv en kommentar