Når de 31 mio. danske svin guffer soja fra Brasilien, er det i virkeligheden regnskoven de æder op,

Den brasilianske regering har afvist et tilbud om økonomisk bistand fra G7-nationerne, der ville hjælpe med at bekæmpe et rekordstort antal ildebrande i Amazonas regnskov. Det skriver Niall McCarthy, 28. august 2019 for statista.com.

Oksekød og soja får skylden for mange af naturbrandene, fordi skovrydningen øges i takt med et øget behov for græsningsarealer og områder til dyrkning af afgrøder. Ild bruges til at bortskaffe de fældede træer og vegetationen, mens landmænd også bruger ild til at rydde og vedligeholde jord til landbrugsbrug.

Tallene taler deres eget dystre sprog. Kilde: statista.com

Niveauet for både mængden af oksekød og sojaproduktion stiger på bekostning af Brasiliens regnskov. Landet er nu både verdens største oksekødeksportør og samtidig den største sojaproducent. I begyndelsen af ​​1980’erne høstede Brasilien ca. 14 millioner tons soja, men produktionen steg voldsomt på grund af udviklingen af ​​nye dyrkningsteknikker og brugen af ​​sprøjtegifte. Den amerikanske landbrugsstyrelse forudsiger aktuelt en høst på 123 millioner tons i 2019/20.

Svinepestens hærgen i verdens største svinenation, Kina, dæmper efterspørgslen på soja.

Behovet for mere jord til kvægavl og sojadyrkning, der har resulteret i de mange naturbrande, kan få store følger for hele planeten. Den brasilianske regnskov er hjemsted for omkring tre millioner arter af planter og dyr, og skoven spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​den globale opvarmning og absorberer millioner af tons CO2-emissioner årligt. Webmediet Mongabay oplyser, at mere end 792.000 km2 regnskov er gået tabt siden 1970, og hvis denne tendens fortsætter, kan det vise sig umuligt at holde den globale opvarmning i skak.

Gylle.dk tilføjer: Danmark areal er 42.933 km², altså 18,5 gange MINDRE end den ødelagte regnskov.

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Skriv en kommentar