Gudenåen bør genfødes

En ny bog om Gudenåen har set dagens lys. Det er formanden for Foreningen til Nedlæggelse af Tange Sø, Lars Vedsø, der har forfattet den. Og han lægger ikke fingrene imellem. Det er der kommet en meget interessant og uhyre læseværdig bog ud af – uanset hvor man selv måtte stå i spørgsmålet om fremtiden for Gudenåen og Tange Sø. det

Forfatteren Steen Ulnits er begejstret for den nye bog om Gudenåen.

Det skriver Steen Ulnits i en udførlig om tale af den nye bog. Vi bringer et uddrag af anmeldelsen her, og hele omtalen kan læses her.

Som lokalt bosiddende har Lars Vedsø gennem årene talt dunder til lokale politikere og embedsmænd, som for enhver pris vil fastholde hans elskede Gudenå i dens vandkraftlænker. Som elsker Tange Sø med alt, hvad den kunstige vandkraftsø så end måtte medføre af skadeligt for natur og vandmiljø. De har fået læst og påskrevet gennem årene.

Som uddannet cand. merc i økonomistyring har Lars Vedsø godt styr på de mange og ofte store tal, der er i omløb i debatten. Og så tør han også sætte tal på de værdier, der ligger og venter i en retableret Gudenå. De millioner, der hvert år spildes ved at opretholde opstemningen ved Tange Sø.

Det er overraskende store værdier, det her drejer sig om. Værdier, som lokale politikere jo har ansvaret for. Alene derfor bør de også læse bogen, selv om de givet ikke har lyst til det.

Bogen indeholder ti velorganiserede kapitler, der kommer godt omkring hele det komplekse emne, som Gudenåen og Tange sø udgør. Den indledes med et lille digt, der viser Lars Vedsøs kunstneriske side. For selv om man er uddannet cand. merc. i økonomistyring, kan man heldigvis også rumme blødere værdier.

Her er et opslag fra bogen.

Ud over at nyde naturen i fulde drag er Lars Vedsø dygtig på sin akustiske guitar og arrangerer sågar internationale træf af ligesindede. En mand med mange sider og kvalifikationer.

Bogen er tilegnet Lars Vedsøs barnebarn Henry, som han håber at kunne tilbringe mange timer sammen med – ved en retableret og fritstrømmende Gudenå.

Måtte visionære nationale politikere derfor vinde slaget om Gudenåen over de bagstræberiske lokale af slagsen.

Danmark vil profitere på at lade sit længste vandløb strømme frit.

En oplagt julegaveidé – hvis man altså kan vente så længe!

Fakta
GUDENÅEN – GENFØDSEL AF ET UNIKT NATUROMRÅDE? er i stort format (27 x 29 cm) og illustreret med smukke farvefotos og mange grafer. Bogen fylder 222 sider og vejer 1,25 kg.

Bogen bør derfor, som forfatteren også selv siger det i sit forord, spises i små bidder. Alternativt bruges som referenceværk, når debatten bølger.

Bogen koster kr. 298,- og kan bestilles direkte hos forfatteren på hans forlag REDTAG, Flamming Mosevej 6, 8620 Kjellerup. Bestilling via:

http://www.redtag-forlag.dk/redtag-forlag-4-bestilling.htm

Pris kr. 368, – inklusive porto og forsendelse. Fås også gennem boghandelen. ISBN: 978-87- 995798-9-1.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.