I en tid hvor meget handler om dystopier, er det vigtigt også at fremhæve de lystbetonede muligheder

Derfor har kunstneren Annika Nilsson og aktivister fra Miljøbevægelsen NOAH skabt hjemmesiden utopier.dk, hvor kunst og miljø mødes.

”Alle arbejdspladser såvel offentlige som private, skal have som mål hvert år at nedsætte den ugentlige arbejdstid for medarbejderne med ½-1 time, indtil den ugentlige arbejdstid er 25 timer”.

Sådan lyder Artikel 1 i forslaget til et nyt EU-direktiv om arbejdstid. Som modydelse for mere fritid, skal du transportere dig langsommere og bruge mere tid på omsorg for dine børn, forældre og syge nabo.

Kunstneren Annika Nilsson. Foto: Noah

Et andet utopisk forslag lyder: “Der skal være harmoni mellem kost, landbrug, miljø og klima, og vi skal spise mere lokalt og flere plantebaserede fødevarer. Udover at sikre sund kvalitetsmad vil borgerne få et sikrere klima, renere luft, dejligt vand, næringsrigere jord, øget biodiversitet, mindre landfodaftryk og bedre dyrevelfærd.”

Hjemmesiden starter i det menneskelige hjerte. Når man scroller op mod hovedet, møder man aktivisternes utopiske tanker. I alt er der seks gennemarbejdede utopiske forslag til ny lovgivning, som kan være med til at omstille EU til et mere solidarisk og bedre sted. Emnerne er energi, mad, bilfrie byer, køn, arbejdstid og hav.

Under hjertet er det jord, muld, rødder og hav, det handler om. Her kan man læse om de levede utopier og se portrætter af otte danske muldjorde.

Til venstre for hjertet kan man læse om tidligere aktioner i Institut for Evige Utopier, og til højre om kommende aktioner.

”Utopier om solidaritet og miljø er vigtige i vores samfund, hvor al politik synes at handle om at konkurrere med andre lande og regioner om at blive bedst til at producere og forbruge. Vi bliver aldrig mætte, når vi hele tiden fokuserer på mere og mere. Utopier.dk udstikker en kurs for et bedre samfund, som lægger vægt på de gode ting, vi kan få, hvis vi dropper ønsket om at øge forbruget”, siger Jacob Sørensen fra NOAH.

”Kunstens væsen kan skabe noget, der samler og forbinder. I en tid hvor meget handler om dystopier, er det vigtigt at fremhæve de lystbetonede muligheder. I en tid hvor konkurrence mellem mennesker, firmaer og stater ses som et mål, og hvor det handler om at blive set og få sine egne ting frem, er det vigtigt at skabe positive visioner, der insisterer på fællesskab og solidaritet”, siger Annika Nilsson, som er kunstneren i projektet.

Hjemmesiden opdateres løbende – utopier er meget velkomne!

Kærlige hilsener

NOAHs Institut for Evige Utopier

NOAH er en miljøorganisation og græsrodsbevægelse. Vi arbejder for en retfærdig og bæredygtig verden, hvor beslutningerne bliver taget demokratisk – for menneskers livskvalitet, for jorden og for fremtiden. NOAH analyserer årsager til miljøproblemer – og fremsætter alternativer, hvor samfundets dominerende løsningsmodeller ikke er på rette kurs. NOAH er det danske medlem af det verdensomspændende græsrodsnetværk Friends of the Earth.

Bannerbillede: fra hjemmesiden utopier.dk

Visited 4 times, 3 visit(s) today

Skriv en kommentar