Hele 40 procent af verdens vurderede plantearter er truet af udryddelse, ifølge de seneste tal fra International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Ud af 63.306 vurderede plantearter er 25.208 på rødlisten. Hovedparten af disse er blomstrende planter (24.000 arter), efterfulgt af gruppen nøgenfrøede (gymnospermer) med 436 arter og derefter bregner og lignende (288). Ud af de 539 vurderede svampearter er 226 truede – 49 procent. Antallet af vurderede arter er forskelligt fra IUCNs kategori af “opdagede” arter, da ikke alle arter kunne vurderes.

Det skriver Anna Fleck, 22. maj 2023, for statista.com.

Som det følgende diagram viser, er tusindvis af dyrearter også i fare. Under kategorien hvirveldyr falder det højeste absolutte antal arter i fare under underkategorien ‘fisk’ (3.551 arter). Dette er også den kategori med flest arter vurderet i første omgang (25.351). Når man ser på antallet af arter, der vurderes til at være truede arter, så har padder den højeste andel anmeldt som truede (35 procent af vurderede padder), efterfulgt af pattedyr (22 procent) og derefter krybdyr (18 procent).

Ud af kategorien hvirvelløse dyr er et betydeligt antal arachnider-arter meget udsatte, med 251 ud af 441 truede – eller 57 procent. Det samme kan siges om koraller, hvor 253 ud af de 831 er truet – 30 procent.

Bannerbillede: Langbladet Soldug er en kødædende plante, der står på rødlisten som sårbar efter årtiers tilbagegang. Foto: Noah Elhardt/Wikipedia

Kommentarer

 1. Helle Wisbech

  For fanden og sgu i helvede, hvor der det trist – og ophidsende!

 2. Dorthe Eichler Lerfeldt

  Det er sørgeligt, at så mange politikere er så dumme, at de hoppede på Den falske rødliste, så vi nu skal have ødelagt vores pragtfulde skove og se indespærrede husdyr grusomt vanrøgtet til døde, for at tilfredsstille rewildtilhængeres idiologi, i biodiversitetens navn.
  Hverken vanrøgten af husdyrene, ødelæggelsen af skove og anden natur kan øge biodiversitet

 3. Nora Tams

  Sommetider skulle man tro at vores politikere/magthavere slet ikke har fattet situationens alvor.
  Stop ræset mod bunden, vi kan heller ikke i længden klare os uden de øvrige livsformer her på planeten.

 4. Jeg er så ganske enig. Men til alle, som ikke er tilfredse, så handler det vel i bund og grund om, at vi stemmer de forkerte personer ind i folketinget. Eller gør det? – Er det der magten ligger? Den største magt tænker jeg, er det enkelte menneske. Lever du fx helt plantebaseret? Tænker du over dit eget CO2 aftryk? Eller er din have, hvis du har en – vild med vilje? Er du gået sammen med naboer og blevet en del af de grønne nabofællesskaber? Maner, der er nok, som vi kan arbejde med på det personlige plan også.

Skriv en kommentar