PFAS i modermælk “giver grund til bekymring” og udgør en potentiel trussel mod nyfødtes sundhed. Foto: Dave Clubb/Unsplash

Flere læsere har udtrykt deres bekymring for indholdet af PFAS-kemikalier i modermælk, og som overskriften fortæller, så er det en kendsgerning, at modermælken er forurenet. Artiklen her er fra The Guardian og er mere end et år gammel, men den fortæller desværre meget præcist, hvad der er på spil.

Giftige kemikalier i form af PFAS-stoffer er fundet i alle 50 prøver, der er testet og ved niveauer næsten 2.000 gange, hvad der anses for sikkert i drikkevand. Artiklen er sidst ændret onsdag 5. januar 2022. Her får du et uddrag:

Det er en undersøgelse af amerikanske kvinders modermælk for PFAS-kontamination, der påviste det giftige kemikalie i alle 50 testede prøver, og på niveauer, der er næsten 2.000 gange højere end det niveau, som nogle folkesundhedsfortalere anbefaler som sikkert til drikkevand.

Resultaterne “giver grund til bekymring” og fremhæver en potentiel trussel mod nyfødtes sundhed, siger undersøgelsens forfattere.

“Undersøgelsen viser, at PFAS-kontaminering af modermælk sandsynligvis er universel i USA, og at disse skadelige kemikalier forurener, hvad der burde være naturens perfekte mad,” sagde Erika Schreder, en medforfatter og videnskabelig direktør hos Toxic Free Future, en Seattle -baseret non-profit organisation, der presser industrien til at finde alternativer til kemikalierne.

Kemigiganter gemte farer ved ‘for evigt kemikalier’ i fødevareemballage

PFAS eller per- og polyfluoralkyl-stoffer er en klasse på omkring 9.000 forbindelser, der bruges til at gøre produkter som fødevareemballage, tøj og tæpper vand- og pletafvisende. De kaldes for ”evighedskemikalier”, fordi de ikke nedbrydes naturligt og har vist sig at ophobes i mennesker.

De er forbundet med kræft, fødselsdefekter, leversygdomme, skjoldbruskkirtelsygdomme, forringet sædkvalitet og en række andre alvorlige sundhedsproblemer.

Hvad nu hvis der også er glyphosat i vore børns vacciner?

Giftige fluorstoffer går ud over kvinders amning

Kvinder med perfluorerede stoffer i blodet er mere tilbøjelige til at måtte opgive amning. Det har danske forskere nu kortlagt. Det skrev Jyllands-Posten 17. september 2021. Her kommer et uddrag:

Man tager 1.300 fynske kvinder, måler deres indhold af de farlige fluorstoffer, PFAS, i blodet, og når børnene så er født, følger man med i kvindernes amning.

Amalie Timmermann, phd., SIF

På den måde har danske forskere nu kortlagt, at kvinder med perfluorerede stoffer i blodet er mere tilbøjelige til at måtte opgive amning.

»Vores forskning viser, at for hver fordobling af PFAS-mængden i blodet er der 20 procent højere risiko for at stoppe amningen. Desuden ser vi umiddelbart de her effekter ved meget lave niveauer. Kvinderne har altså været meget lavt eksponeret, og alligevel ser vi denne effekt,« siger Amalie Timmermann, ph.d, adjunkt på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

Studiet er udført i et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og Københavns Universitet.

Læs hele artiklen.

Bannerbillede: Wes Hicks/Unsplash

Visited 7 times, 2 visit(s) today

One Comment

  1. Pingback: PFAS i landbruget er en trussel | Gylle.dk

Skriv en kommentar