Under Anden Verdenskrig blev DDT rutinemæssigt doseret til millioner af allierede soldater som lusemiddel, og det nye kemikalier reddede formentlig også millioner af liv, men betød samtig en fatal forurening af flere verdensdele. Foto: Wikipedia

Halogenerede organiske forbindelser, (organiske stoffer, hvor et eller flere brintatomer er udskiftet med et halogenatom (fluor, klor, brom eller jod) er stoffer, der vandt indpas allerede i 1940erne hvor den kemiske industri var blevet i stand til i at danne disse nye organiske stoffer, der ved første øjekast, ikke var farlige for mennesker, altså ikke giftige på samme måde som de uorganiske midler man tidligere brugte f.eks. uorganiske bly-, arsen-, kobber- og fluor-forbindelser i pulverform.

Nora Tams

Det skriver biolog Nora Tams, pensioneret gymnasielærer.

De nye landvindinger var baseret på indvindingen af fossil olie og gjorde det efterhånden muligt at bruge de nye stoffer som bl.a. jordbehandlingsmidler. I ”Grundrids af den organiske kemi” 1961 af professor i kemi K.A. Jensen (KU), er det f.eks. beskrevet hvordan halogenerede stoffer som DDT og lindan kan dannes i laboratoriet og at begge er potente insektmidler. DDT er nu totalt forbudt i mere end 25 lande. Lindan bruges i shampoo mod lus og er i dag udfaset i USA, men ikke i Danmark , ifølge Miljøstyrelsens oversigt over hormonforstyrrende aktivstoffer har styrelsen ikke kunnet få oplyst om stoffet stadig sælges til landbruget som insekticid.

“Det er chokerende, at pesticider, der indeholder PFAS, må anvendes på op til ca. 60 % af vores land”

Halogenerede kulbrinter er tungt nedbrydelige i levende organismer, derfor vil de blive ophobet i fødekæden, dvs. at de bliver en del af vores og andre organismers mad.

I 1971 skrev en række svenske forskere bogen ”Miljögifter”, som i 1974 blev oversat til dansk af miljøorganisationen NOAH og udkom samme år som PRAKTISK VIDEN OM MILJØGIFTE.  Denne bog har utallige lærere brugt i undervisningen, indtil miljøforurening af en eller anden grund røg ud af undervisningsplanerne en gang i 1980’erne.

Alarmerende niveauer af “evighedskemikalier” i amerikanske mødres modermælk

For nogle dage siden offentliggjorde Gylle.dk en amerikansk undersøgelse om alarmerende høje koncentrationer af PFAS hos ammende kvinder. Artiklen er et år gammel, men er desværre stadig højaktuel, ligesom den var i 1980’erne, hvor jeg selv fik mine børn, og hvor diskussionen om man overhovedet burde amme sine børn, også florerede. Lidt senere i samme uge blev artiklen fulgt op af en dokumentation over hvor mange forskellige PFAS baserede pesticider til brug i landbruget der er på det danske marked.

DDT og lindan hører som PFAS, PFOS og PCB til gruppen af halogenerede organiske stoffer.

Det der gør den type stoffer så problematiske, er at nedbryderne især svampe og bakterier ikke ”kender” stofferne, dvs. de mangler gener med opskriften på enzymer, der kan nedbryde dem. Og molekylerne skal kunne nedbrydes for at kunne bruges igen, – og igen, det er vilkårene på den her planet.

Så tankeløst markedsførte kemikalieproducenterne de nye ‘vidunderstoffer’ som DDT, men salgsreklamerne er ikke meget anderledes for de fluorbaserede PFAS-kemikalier, bortset fra landbrugets sprøjtegifte hvor ingen siger noget. Illustration fra Wikimedia

Hvad stofferne gør ved os og vores medskabninger har vi stadig kun ringe anelse om, dog er stofferne mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, medføre fertilitetsproblemer, og nedsat immunrespons – du kan helt sikkert selv google flere ubehagelige kendsgerninger.

Det er chokerende at pesticider, der indeholder PFAS, må anvendes på op til ca. 60 % af vores land, hvor stor en del af landbruget der anvender disse stoffer vides ikke, men det er af uransagelige grunde stadig tilladt at bruge dem (undtaget er de økologisk dyrkede arealer, hvor pesticidsprøjten ikke er tilladt). Da stofferne ophobes i fødekæden er det sandsynligt at vi – ligesom vi har glyfosat i kroppen også alle sammen har PFAS i kroppen. Hvad det betyder for hyppigheden af ovennævnte helbredsskader ved vi ikke, da langtidsvirkningerne af stofferne i små koncentrationer ikke kendes.

Derfor skal vi minde hinanden om at når vi bruger pesticider, så vil det før eller siden ramme os selv og mange andre arter i nakken som en boomerang.

Bannerbillede: Giftsprøjtning fra helikopter over dansk rapsmark. Foto: Niels Riis Ebbesen

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. John Tengstedt

  Kan huske man kunne få nogle gule plader til ophæng i stalde, stuer o.s.v., til bekæmpelse af lopper, det var det eneste effektive våben mod min hunds lopper.
  Det er efterfølgere dog blevet forbudt. Mon ikke der har været et PFAS brodukt?

 2. Finn Birk Eriksen

  Ak ja, hvilken trøst der dog er forbundet med erkendelse af det faktum, at den globale befolkningstilvækst eventuelt af samme årsag måtte blive reduceret… 😉
  Morale: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet – Amen..! 😇

 3. Ak ja, hvilken trøst der dog er forbundet med erkendelse af det faktum, at den globale befolkningstilvækst eventuelt af samme årsag måtte blive reduceret… 😉
  Morale: Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet – Amen..! 😇

 4. Hansen, Kjeld

  Ikke et ord om miljøet, om fiskene, fuglene og ikke mindst insekterne… Weekendavisen og Lone Frank har kun tanke for en eneste art her på planeten…

  Læs: https://www.weekendavisen.dk/2023-4/samfund/maalingens-tyranni

 5. Jan Stampe Nielsen

  Vedr. Lone Frank: Vi bør alle huske, at grunden til at vores planet har det så godt, er så velafbalanceret, så sund, grøn og frisk, skyldes meget, meget belæste personager som Lone Frank der med baggrund i deres teoretiske viden ved alt, kan forklare alt og er dem beslutningstagerne lytter til.

 6. Lige siden sagen med de PFAS forurenede køer ned i Korsør, der har Industrilandbruget hele tiden godt været klar over, at det potentielt har et stort problem med PFAS-stoffer, og hvis man systematisk undersøger for det, så vil PFAS formentlig blive fundet i alle afgrøder og alle husdyr.

  Derfor var det en meget veltilrettelagt afledningsmanøvre, som nøje var udtænkt af spindoktorerne inde på Axelborg, da det under et kæmpe stort postyr i alle landets medier blev proklameret, at økologiske æg indeholder PFAS.

  Og alle medierne glemte helt at spørge om, hvilke andre landbrugsprodukter der ellers er PFAS i, og hvordan PFAS’en var havnet i de industrifisk, som var brugt til, at lave foderet til de økologiske høns.

  • Orla Jørgensen

   Tillykke med fundet af billede med en sprøjtende helikopter. Flysprøjtning har været forbudt i EU siden 2009

 7. “… (undtaget er de økologisk dyrkede arealer, hvor pesticidsprøjten ikke er tilladt)….”

  Dette er ikke korrekt. Giftsprøjten må gerne anvendes og bliver det også på økologiske æbler med fungicid og på grøntsager imod insekter. Tre produkter, som også anvendes i konventionelt landbrug, står nu på hylderne hos økologerne sammen med antibiotika. De tre stoffer hedder Spinosad, Azadirachtin og Pyretrin, og der er altså ikke tale om særlige “økologiske” gifte. De bruges af alle mulige andre inden for jordbrugserhvervet. Og ja, de dræber alt. Også nyttige insekter som bier og sommerfugle.

Skriv en kommentar