Amerikanerne spiser mindre kød

FlæskestegI USA spiser en tredjedel af alle voksne amerikanere vegetariske eller andre kødfri måltider, ifølge The Guardian. Det er en udvikling, der har fundet sted i de seneste 10 år.

Interessen for måltider uden kød har også betydet at fastfood-kæder som Chipotle, Sudway og Starbucks har sat vegetariske måltider på menukortet.

Den tidligere amerikanske vicepræsident og miljøfortaler, samt indehaver af Nobels Fredspris, Al Gore er desuden blevet vegetar. Det samme blev den tidligere præsident Bill Clinton for et par år siden af hensyn til sit helbred. Al Gore er i flere år blevet opfordret til at vælge samme kurs på grund af miljøhensyn, men om det ligger til grund for livsstilsændringen vides ikke i følge The Guardian.

gr-burgers-462

Prisen på en burger i foder, vand, land og fossil energi er høj.

Også TV-værten Oprah Winfrey og 378 af hendes kollegaer i samme TV-selskab har eksperimenteret med at droppe kød i syv døgn, og det siges, at rapperen Jay Z og sangfuglen Beyonce er gået på en 22-døgns kødfri diæt. Også andre kendte personligheder i USA har vendt kødfrådseriet ryggen.

Det er dog stadig sådan, at amerikanerne er de største kødædere i verden (næst efter Luxembourg) , men forbruget har været konstant faldende i de seneste 10 år. Mange eksperter mener, at verdens stigende kødforbrug er den største trussel mod både klima, miljø og natur.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.