
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler

Af Nils Brøgger, folketingskandidat for SF
Det er en god tradition, at gæsterne til enten jul eller nytår har en buket blomster med til værten. Desværre er det en kendt sag, at der bruges mange kemikalier og sprøjtemidler til dyrkning af blomster i europæiske lande, men også i lande uden for EU.
Et belgisk studie viser, at der blandt buketten af kemikalier i blomster findes nervegiften Chlorpyrifos, som er så farligt, at det er forbudt at anvende i EU og blandt andet skader udviklingen hos børn. Ikke desto mindre er det stadig tilladt at producere og eksportere nervegiften, og Cheminova (FMC) er kendt for at være en af verdens største producenter og eksportører af netop Chlorpyrifos.
Eksemplet med EU-ulovlige sprøjtemidler i importerede blomster viser, hvor absurd lovgivningen fungerer, når det i Danmark og EU er forbudt at anvende en række ekstremt farlige kemikalier, mens det samtidig er tilladt i EU at producere og eksportere selvsamme kemikalier. Dels fordi kemikalierne alligevel ender hos os som forbrugere, men også fordi vi moralsk ikke kan forsvare, at borgere i andre og ofte mere sårbare lande udsættes for så farlige kemikalier.

Efter flere års pres fra SF lader det til, at miljøminister Magnus Heunicke (S) endelig har erkendt absurditeten i lovgivningen, idet ministeren nu arbejder for et europæisk forbud mod eksport af EU-forbudt kemi. Kursændringen er selvsagt positiv, men som bekendt er EU-systemet tungt og langsomt. Jeg mener derfor, at ministeren i højere grad skal presse de andre EU-lande ved at gå forrest med et nationalt forbud mod eksport og produktion af farlig og forbudt kemi.
Hvis ministeren virkeligt ønsker at begrænse den farlige kemi, virker det underligt, at Heunicke og Miljøstyrelsen løbende giver dansk landbrug dispensation til at anvende EU-forbudte sprøjtemidler. I SF mener vi selvfølgelig, at disse dispensationer er forkerte og bør erstattes af et forsigtighedsprincip, da ingen ved, om kemikalierne om nogle år findes i vores drikkevand.
Ovenstående skal dog ikke betyde, at man stopper traditionen med at give blomster til værten. Men giv gerne en ægte rød og grøn nytårsbuket uden kemisk medgift fra Cheminova eller andre store kemigiganter.
Læs mere om miljøsagerne hos Cheminova i Vestjylland.

Fakta om Chlorpyrifos
Chlorpyrifos har været brugt til at bekæmpe uønskede insekter på afgrøder som korn, frugt, grøntsager og andre landbrugsprodukter. Det tilhører gruppen af organofosfater og fungerer ved at hæmme et enzym kaldet acetylcholinesterase, som er nødvendigt for at nedbryde neurotransmitteren acetylcholin i nervesystemet. Når dette enzym hæmmes, opbygges acetylcholin, hvilket fører til en overaktivering af nerveimpulser og til sidst lammelse og død for insekterne.
Mange studier har vist, at chlorpyrifos også er skadeligt for mennesker især for udviklingen af børns hjernesystem. På grund af disse risici har EU forbudt brugen af chlorpyrifos i landbrug og i husholdninger, hvorimod det stadig anvendes i stor stil i Kina og mange udviklingslande. EU-forbuddet gælder dog ikke produktion og eksport i EU til lande uden for EU.
Ja, det er virkelig problematisk, når “nogen” glemmer at alt liv her på planeten har samme oprindelse, så hvis vi f.eks rammer insekters evne til at opbygge/ nedbryde /omdanne et stof der er vigtigt for at insekters nervesystem, skal fungere så er det sandsynligvis heller ikke særlig sundt for andre organismer, der har brug for nervesystemer