Lokalbefolkningen er i oprør i august 2023 over Sjællands største svinekødskoncern, der vil udvide nær landsbyen Rislev, men kommunalbestyrelsen i Næstved var magtesløs trods støj og stank. Foto: Greenpeace.

Borgernes og dermed de lokale folkevalgtes indflydelse på miljøet er vidt forskellig, når det f.eks. drejer om solceller og svin. Det viser to sager fra nabokommunerne Samsø og Syddjurs. Ja, man kan sige, at igen er det landbruget, der trækker det længste strå

På Samsø er tre års arbejde for en 150 hektar stor solcelle park spildt. Et flertal i kommunalbestyrelsen har sagt nej til solcelleanlægget på den sydlige del af øen. Årsagen er, at der ikke er lokal opbakning til solcelleanlægget, og at det vil skæmme naturen og dermed skade turismen. Det afviser en af lodsejerne bag projektet, jordbæravler Mogens Mahler. Han finder det desuden i klar modstrid med, at Samsø er internationalt kendt som Danmarks energiø nummer 1. – Så er det jo absurd at sige nej til dette grønne projekt, siger han til DR.

Kommunal selvbestemmelse er helt i orden, når det gælder solcelleparker – vil de ikke have jernmarker på Samsø, så er de vel selv de nærmeste til at sige nej tak? Men en larmende svinekødsfabrik i udkanten af byen – hvorfor har kommunalbestyrelsen i Syddjurs ingen muligheder for at skåne sine borgere for det svineri? Foto: Unsplash

Modsat går der for sig i nabokommunen Syddjurs. Her har borgerne og dermed de lokale politikere ingen indflydelse på udvidelsen af en svinefabrik på Forpagtervej i Rønde. Virksomhedens ejer vil udvide med 50 %. Den lokale modstand er stor, men de folkevalgte kan intet gøre, fordi kommunerne ikke har indflydelse på sådanne sager, oplyser TV2 Østjylland.

Bonnesen: – Det kan de godt glemme!
Den manglende lokale indflydelse skyldes fødevare- og landbrugspakken fra 2016. Den forhindrer, at kommuner kan tage hensyn til klager fra naboer og hensyn til turismen eller ønsker om en grønnere kommune. Derfor vil Syddjurs Kommune gerne have loven ændret, så kommunen og dermed borgerne får indflydelse.

MF Erling Bonnesen (V) er svinekødsproducen-ternes svorne ven. Pressefoto

– Men det kan kommunen glemme alt om, siger MF Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre til TV2 Østjylland.
– Vi ved jo godt, at der fra tid til anden kommer nogle få enkeltsager op rundt omkring, men det man skal holde sig til, er, at reglerne om afstand eller miljø bliver holdt, siger Bonnesen.
– Man kan ikke bare have, at det er tilfældige steder, der siger ja eller nej afhængigt af, hvordan vinden blæser. Derfor skal vi have ensrettede nationale regler, siger Erling Bonnesen fra Venstre.

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Syddjurs Kommune, Jesper Yde Knudsen, mener at denne sag viser, at der mangler kommunal medbestemmelse. – Vi vil have muligheder for at kunne sige nej til udvidelser af svineproduktionen, siger han til TV2 Østjylland.

Flertal for en ændring
Byrådet i Syddjurs Kommune har besluttet at appellere til Folketinget om end ændring. Beslutningen er truffet med 14 stemmer for mod 13 imod.

Flertallet ønsker, at det skal være muligt for landets kommuner at regulere store projekter i landzone, når det gælder husdyrproduktion. Kirstine Bille fra SF i kommunalbestyrelsen begrunder ønsket om en ændring:

– I vores forslag står der netop, at vi er enige i, at der skal være centralt fastsatte minimumsregler. Men i alle andre tilfælde – når det ikke handler om landbrugsproduktion – er kommunen involveret i beslutninger om, hvor der må bygges i det åbne land. Vi tager hensyn til vores egen natur, til særligt bevaringsværdige landskaber og til fortidsminder. Men dette kan vi altså ikke, når det gælder landbrugs- og husdyrproduktion. Derfor mener vi, det er relevant at bede regeringen og Folketinget om at genoverveje dette, sagde hun.

Der spredes gylle på markerne ved Brattingsborg, hvor der var planlagt solceller. Foto: Holger Øster Mortensen.

Blandt de Konservative i byrådet mødte forslaget langt fra begejstring, og samtlige partimedlemmer stemte også imod.

– Det her er jo en gammel, slidt kæphest, som Enhedslisten igen har trukket frem. Alt i alt handler det mest af alt om symbolpolitik. Vi har allerede regler for, hvornår man kan udvide en svineproduktion, og det er reguleret centralt. At give kommunerne mere indflydelse vil ikke gøre processen bedre – det vil blot skabe mere bureaukrati og ekstra arbejde, lød det fra Bjørn Jensen fra Konservative.

Bannerfoto: Protestdronefoto fra demo i Rislev august 2023. Foto: Greenpeace

Visited 331 times, 24 visit(s) today

Kommentarer

  1. hojbenb47c3ff18e

    Selv om landbruget yder minimalt til samfundet er det landets herskende klasse.

  2. Holger Øster Mortensen

    Anders Danneskiold Lassen “Brattingsborg Gods” på Samsø har ganske vist forsøgt at etablere hele 2 (TO) solcelleparker. Først på hans jorder v. Vadstrup og Østerby midt på øen. Siden på marker beliggende mellem de små landsbyer Ørby og Permelille. Begge forslag er blevet dømt ude. Så der har ikke været planer om at etablere en solcellepark nær avlsgården under “Brattingsborg” – “Hjalmarsgaard”. Denne placering ville ellers være helt perfekt: Store dele af markarealet er af dårlig bonitet – visse marker endda marginaljorder. Der er ingen nære naboer – bortset fra godsejeren selv. Men angiveligt (!) ligger denne placering altfor langt borte fra 2 af øens større transformatorer – den nærmeste 10-15 km. borte. Derimod har der ikke været nævneværdige problemer med at udvide svinebesætningen på “Hjalmarsgaard” til gene for beboere i Ørby. Svin fremfor mennesker og strøm.

Skriv en kommentar