Leder
Dyrevelfærd står ikke i modsætning til gode vækstvilkår for et moderne landbrug.

Det var et oplagt valg, da Dyrenes Beskyttelse sidste år valgte Dan Jørgensen til årets dyreven.

Og det er et lige så oplagt, at den 38-årige EU-parlamentariker nu kaldes hjem til posten som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Dan Jørgensen bliver en kvalificeret og formentlig kontroversiel minister.

Måske kan han ligefrem bidrage til opløsning af en sørgelig grundkonflikt i det danske samfund: konflikten mellem landbrug og dyrevelfærd.

LÆS OGSÅ Portræt: Dan Jørgensen tager stort skridt ind i dansk politik

Bønder og dyrevenner bør være allierede.

De fleste landmænd har valgt deres erhverv, fordi de kan lide at arbejde med dyr. Men alt for mange er blevet fanget i en økonomisk logik og en politisk-organisatorisk retorik, som tvinger dem ind i rollen som ’producenter’ frem for bønder.

Den nye fødevareminister har ofte beklaget, at dyr i Danmark produceres på fabrikker – frem for at blive opdrættet på gårde. Det skal der laves om på.

Men samme Dan Jørgensen siger også klart og rigtigt, at dyrevelfærd ikke er i modsætning til gode vækst- og rammevilkår for et moderne landbrug.

Tværtimod. Et landbrug, som ikke hænger fast i det gamle industrisamfunds allermest bevidstløse former for masseproduktion, kan løfte både kvalitet og indtjening ved at tænke nyt – også hvad dyrevelfærd angår.

»Personlig så jeg helst, at der slet ikke blev produceret buræg noget sted i verden«, skrev Dan Jørgensen for kort tid siden på Politikens hjemmeside: »En høne, der selv kan vælge, bruger dagen på at søge efter føde, støvbade, hvile og pudse fjer. Kontrasten er burhøns, der producerer over halvdelen af alle æg, der sælges i Danmark. Her har dyrene lidt mere end et A4-arks plads at ’boltre’ sig på. De går på trådnet i golde bure og ser selvsagt aldrig sollys«.

I et samfund, der sætter sine landmænd, sine dyr og sine fødevarer højt, burde sådanne udtalelser ikke være kontroversielle.

LÆS OGSÅ Regeringens nye mand: Jeg er faktisk overrasket

Men fødevareministeren vil uden tvivl få modstand, mildt sagt, fra dele af landbruget.

Så bliver det afgørende, at han ikke stikker piben ind. Hans helt store opgave bliver at forklare landbruget, at han er på deres og dyrenes side. En gigantisk opgave, som få vil kunne løfte, men Dan Jørgensen kan måske.

Hans kampagne imod de lange, brutale dyretransporter viste både hans effektivitet (over 1 million underskrifter fra hele Europa) og politiske håndelag: Landbruget var hans medspiller – og bør vedblive at være det.

bb

Comments are closed.