Dansk landbrug kan ikke selv tjene penge, så ekspertgruppe skal hjælpe med råd til landbrugets økonomi

Billedet er taget på Rosenfeldt Gods, Vordingborg. Det viser en milliondyr, selvkørende sprøjtemaskine, der er finansieret med offentlige tilskud. Foto: Landbrugsstyrelsen/Jens Panduro

Trods mere end 20 års favoriseringer og et utal af hjælpepakker og tilskudsordninger befinder en del af dansk landbrug sig i permanent risiko for konkurs. Fødevareministeren nedsætter nu endnu en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan landbruget får en mere robust økonomi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra fødevareminister Mogens Jensen (S), den 6. november 2019.

Fødevareminister Mogens Jensen har nedsat en gruppe, som skal komme med gode råd til dansk landbrug om, hvordan erhvervets økonomi kan blive mere robust. Dansk landbrug har gennem mange år stiftet stor gæld. Det er en potentiel risiko for de enkelte bedrifter, ikke mindst fordi en række bedrifter samtidig er dårlige til at tjene penge. Samtidig er landbruget også udsat for forandringer i vejret som den tørre sommer i 2018, der udfordrede flere landmænd på pengepungen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er parat med en ekspertgruppe, der skal hjælpe landbruget til at tjene penge. Tilsyneladende er det ikke tanken, at de uduelige landmænd skal hjælpes ud af erhvervet, selvom de ikke er i stand til at tjene deres egne penge. Foto: Pressefoto/Bax Lindhardt

– Landbruget er en vigtig del af dansk økonomi. Derfor er jeg meget glad for at kunne etablere en ekspertgruppe, der skal komme med gode bud på, hvordan vi kan skabe en mere økonomisk robust landbrugssektor, siger Mogens Jensen.

Ministeren har udnævnt den 72-årige Bent Naur til at lede arbejdet. Bent Naur er næstformand i Finansiel Stabilitet og tidligere direktør i Ringkøbing Landbobank gennem 25 år.

– Gruppen vil komme med gode ideer og anbefalinger til, hvordan vi kan udvikle et landbrugserhverv, som kan håndtere konjunkturudsving og finansielle udfordringer bedre, og som kan gøre det lettere for nye generationer at træde ind i erhvervet, siger Bent Naur.

Her er de kloge hoveder

Ekspertgruppen består af SEGES (L&F), LandboUngdom, Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet, Nationalbanken, Danmarks Naturfredningsforening, Finans Danmark, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Det Miljøøkonomiske Råd. 

Det første møde i ekspertgruppen bliver afholdt i starten af december, og det forventes, at gruppen afleverer sine anbefalinger til fødevareministeren i sommeren 2020.

Danske landmænd – bortset fra minkavlere i 2013 – kan overhovedet ikke tjene penge, men lever udelukkende af støtten fra EU. Om Mogens Jensens ekspertgruppe kan rette op på det, er yderst tvivlsomt. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Comments

comments

En kommentar til Dansk landbrug kan ikke selv tjene penge, så ekspertgruppe skal hjælpe med råd til landbrugets økonomi

  • J. Thomsen skriver:

    Hvorfor trådte ingen minister til, da typograffaget gik nedenom og hjem, og en masse typografer blev arbejdsløse? Der kan findes flere eksempler på fag, der er blevet urentable, og som ikke fik en minister til at nedsætte en ekspertgruppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.