Billedet er taget på Rosenfeldt Gods, Vordingborg. Det viser en milliondyr, selvkørende sprøjtemaskine, der er finansieret med offentlige tilskud. Foto: Landbrugsstyrelsen/Jens Panduro

Trods mere end 20 års favoriseringer og et utal af hjælpepakker og tilskudsordninger befinder en del af dansk landbrug sig i permanent risiko for konkurs. Fødevareministeren nedsætter nu endnu en ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan landbruget får en mere robust økonomi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra fødevareminister Mogens Jensen (S), den 6. november 2019.

Fødevareminister Mogens Jensen har nedsat en gruppe, som skal komme med gode råd til dansk landbrug om, hvordan erhvervets økonomi kan blive mere robust. Dansk landbrug har gennem mange år stiftet stor gæld. Det er en potentiel risiko for de enkelte bedrifter, ikke mindst fordi en række bedrifter samtidig er dårlige til at tjene penge. Samtidig er landbruget også udsat for forandringer i vejret som den tørre sommer i 2018, der udfordrede flere landmænd på pengepungen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er parat med en ekspertgruppe, der skal hjælpe landbruget til at tjene penge. Tilsyneladende er det ikke tanken, at de uduelige landmænd skal hjælpes ud af erhvervet, selvom de ikke er i stand til at tjene deres egne penge. Foto: Pressefoto/Bax Lindhardt

– Landbruget er en vigtig del af dansk økonomi. Derfor er jeg meget glad for at kunne etablere en ekspertgruppe, der skal komme med gode bud på, hvordan vi kan skabe en mere økonomisk robust landbrugssektor, siger Mogens Jensen.

Ministeren har udnævnt den 72-årige Bent Naur til at lede arbejdet. Bent Naur er næstformand i Finansiel Stabilitet og tidligere direktør i Ringkøbing Landbobank gennem 25 år.

– Gruppen vil komme med gode ideer og anbefalinger til, hvordan vi kan udvikle et landbrugserhverv, som kan håndtere konjunkturudsving og finansielle udfordringer bedre, og som kan gøre det lettere for nye generationer at træde ind i erhvervet, siger Bent Naur.

Her er de kloge hoveder

Ekspertgruppen består af SEGES (L&F), LandboUngdom, Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet, Nationalbanken, Danmarks Naturfredningsforening, Finans Danmark, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og Det Miljøøkonomiske Råd. 

Det første møde i ekspertgruppen bliver afholdt i starten af december, og det forventes, at gruppen afleverer sine anbefalinger til fødevareministeren i sommeren 2020.

Danske landmænd – bortset fra minkavlere i 2013 – kan overhovedet ikke tjene penge, men lever udelukkende af støtten fra EU. Om Mogens Jensens ekspertgruppe kan rette op på det, er yderst tvivlsomt. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.
Visited 13 times, 8 visit(s) today

One Comment

  1. Hvorfor trådte ingen minister til, da typograffaget gik nedenom og hjem, og en masse typografer blev arbejdsløse? Der kan findes flere eksempler på fag, der er blevet urentable, og som ikke fik en minister til at nedsætte en ekspertgruppe.

Skriv en kommentar