Kulturarv kan aldrig retfærdiggøre en aktivitet, der beror på dyremishandling, siger World Animal Protection. Foto: WAP

Tyrefægtning modtager penge fra EU’s landbrugsstøtte til opdræt af tyrekalve, der slås ihjel for underholdningsværdien. Grotesk industri, der bør stoppes nu, mener EU-parlamentariker. Det skriver World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse 23. oktober 2020

Danskerne har i flere år sendt skattekroner afsted til tyrefægtningsindustrien, da tyreopdrættere har adgang til EU’s landbrugsstøtte. Ordningen vil med al sandsynlighed fortsætte frem mod 2028 efter afstemninger i Europa-Parlamentet de seneste dage.

MEP Niels Fuglsang (S). Pressefoto

En dybt skuffende afgørelse, mener medlem af Europa-Parlamentet Niels Fuglsang (S), der er næstformand i dyrevelfærdsgruppen i parlamentet.

“Hvert år bliver flere tusinder af tyre torteret og dræbt på grund af tyrefægtning. Det er grotesk, at vi spilder penge på det her igennem landbrugsstøtten, som udgør en tredjedel af hele EU’s budget. Selv i tyrefægtningens hjemland har mishandlingen mistet opbakning. Kampen for at forhindre det har stået på i flere år. Derfor er det dybt skuffende, at vi ikke har udnyttet muligheden for at stoppe støtten én gang for alle, når vi i de her dage stemmer om en ny landbrugsstøtte. Nu risikerer vi at skulle vente mange år, før vi får en lignende chance,” siger Niels Fuglsang.

Tilbage i 2015 støttede Europa-Parlamentet ellers et stop for den økonomiske støtte til tyrefægtningsindustrien. Det har dog ikke været muligt før i år at få fjernet støtten.

Det har nemlig krævet en ændring i rammerne for landbrugsstøtten fra 2021 til 2027, som parlamentet stemmer om i denne uge. Parlamentet har i den forbindelse vedtaget, at tyreopdrættere i tyrefægtningsindustrien stadig skal have adgang til landbrugsstøtten.

Parlamentet har dog også vedtaget, at en del af en mindre særstøtte skal kunne trækkes fra tyreopdrættere, hvis opdrættet er målrettet tyrefægtning. Men det er ikke nok, mener Niels Fuglsang.

”Tyreopdrætterne vil stadig have adgang til den store hektarstøtte, der udgør langt størstedelen af al EU-støtten, og det havde jeg personligt ønsket stoppet,” understreger han.

EU’s standard for dyrevelfærd for ringe

Dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection Danmark er også skuffet over, at EU ikke vil leve op til deres visioner om dyrevelfærd og fjerne støtten helt.

”Det er helt grotesk, at danske skattekroner skal gå til at bidrage til dyremishandling i Spanien. Tyrefægtning er en forældet og bestialsk form for underholdning, som for længst burde være afskaffet. Derfor giver det slet ikke nogen mening, at man i EU snakker om dyrevelfærd, men fortsat vælger at bidrage økonomisk til en så frygtelig industri,” siger organisationens direktør Gitte Buchhave.

Tilhængere af tyrefægtning har argumenteret for underholdningen ved at kalde det en kulturarv. Det er dog en forældet tankegang, mener World Animal Protection Danmark.

”Tyrefægtning er en grusom form for underholdning, som i flere år har været undskyldt med at være en spansk kulturarv, men en så grov mishandling af tyrer med det ene formål at dræbe dem foran et publikum bør afskaffes. Kulturarv kan aldrig retfærdiggøre en aktivitet, der beror på dyremishandling,” understreger Gitte Buchhave.

Om World Animal Protection Danmark

World Animal Protection er en global dyrebeskyttelsesorganisation med kontorer i 14 lande. Alene i Danmark har World Animal Protection over 50.000 faste støtter og 120.000 følgere på Facebook. I over 50 år har organisationen ydet førstehjælp til dyr i katastrofeområder, og dyr i hele verden har nydt godt af World Animal Protections støtter. Dyrebeskyttelsesarbejdet udføres primært på baggrund af private donationer.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Skriv en kommentar