Det kan sagtens lade sig gøre at udvikle kornsorter, som man ikke behøver at sprøjte med kemiske giftstoffer for at tvinge dem til modning. Sådan lyder det fra et lille nordjysk kornforædlingsfirma.

– Det er slet ikke noget problem. Det er kun et spørgsmål om vilje og prioritering. Hvis man gerne vil undgå pesticider, så kan man godt, udtalte kornforsker Anders Borgen fra Mariager til P4 Nordjylland 28. august.

I følge ham er en af forhindringerne modstridende økonomiske interesser – for 70 procent af alt såsæd i verden ejes af firmaer, der også lever af at tjene penge på at sælge kemikalier.

– Der skal en politisk vilje til, fordi planteforædlerne vil ikke gøre det her på eget initiativ og det vil landbruget heller ikke, siger Anders Borgen.

Alligevel fastholder han, at det er muligt at dyrke korn uden brug af pesticider.

– Vi kan ændre verden, hvis vi vil. Om vi så vil eller ej må være op til politikerne og den enkeltes overbevisning. Vi kan i hvert fald vise, at det kan lade sig gøre, siger han.

Penge til udvikling af kornsorter

Der skal bruges flere penge på at udvikle alternative kornsorter, der er mindre afhængige af kemi. Det mener socialdemokraten Bjarne Laustsen ifølge P4 Nordjylland 30. august.

Dansk korn bliver dyppet i svampegift, før det bliver sået i jorden. BjarneLaustsenMen som P4 Nordjylland kunne fortælle 28. august, så kan det lade sig gøre at udvikle kornsorter, der hverken behøver den behandling eller en tur med marksprøjten for at overleve.

– Hvis der er nogen, der vil gøre noget ved udviklingen på det her område, så får de et større tilskud, siger Bjarne Laustsen, der er medlem af Folketingets Fødevareudvalg. Mere konkret om hvilke midler, der tænkes på, oplyses dog ikke.

Bjarne Laustsen erkender dog, at en økonomisk indsprøjtning kan have lange udsiger. De fleste landmænd satser på højtydende kornsorter, der kræver kemi for at undgå sygdom, lyder forklaringen.

Debatten om tvangsmodning af korn, kartofler og andre afgrøder med kemiske midler har tidligere været optalt her på gylle.dk, hvor artiklen udløste en bølge af protester.

  

Comments are closed.