Første æg: TV-ørne lægger æg en uge tidligere

tirsdag 1. marts 2022
Havørneparret i ØrneTV har brudt tidligere års mønster og lagt det første æg en uge tidligere en sædvanligt. Det er en interessant ny oplysning i ØrneTV, fordi der stadig er meget at lære om havørnenes cyklus. Det skriver Anton Gundersen Lihn for Dansk ornitologisk Forening.sharethis sharing button
Forste aeg OrneTV2022
Ægget blev lagt klokken 16:32 den 1. marts 2022. Det er en uge tidligere end de to foregående år. Foto: DOF.

Klokken 16.32 den 1. marts tog en havørn på Lolland en dyb indånding og lagde det første af årets æg i det bløde mos i den tonstunge ørnerede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog.

I havørnesammenhæng var det en ganske gennemsnitlig præstation – egentlig ingen grund til at gøre stort postyr ud af det.

Men der er alligevel to grunde til, at det er lidt ekstra spændende, at netop denne ørn lagde sit æg denne dag.

For det første blev seancen foreviget på video i DOF’s ØrneTV og der er dermed nu et godt grundlag for endnu en spændende sæson af naturens reality om livet i en havørnerede.

– Det er rigtig dejligt at se, at havørneparret er kommet godt fra start og nu har fået det første æg i reden. Så er der i hvert fald chance for mindst en unge i år, og det er rigtig godt. Så er det spændende, hvor mange æg der kommer. I 2020 var der tre, men det ene blev trådt i stykker, sidste år var der to. Jeg håber, at vi i år igen kan få tre æg i reden, siger Kim Skelmose, der er hovedmanden bag ØrneTV og leder af DOF’s Projekt Ørn.

Kim Skelmose er manden, der har ringmærket flest danske Havørne og han er formand for Havørnegruppen. Foto: DOF

Den anden årsag, til at det nylagte æg er interessant, er tidspunktet.

En uge tidligere

Havørneparrets første æg er nemlig kommet en hel uge tidligere end de to foregående år. Både i 2020 og 2021 er det første æg blevet lagt 7. marts.

Og det var derfor ventet med spænding, om dette år ville følge samme mønster.

– Vi har stadig meget at lære om ørnenes cyklus, så vi var meget spændte på at se, om havørneparret ville holde fast i den meget faste cyklus fra de foregående år og lægge ægget inden for samme døgn for tredje år i træk. Eller om de gunstige vejrforhold og den klargjorte rede betød, at hunnen ville lægge ægget tidligere.

– Det har nu vist sig, at havørnene godt kan være dynamiske i deres cyklus. Det er interessant og det regnede vi også med. Men det er her vores webkamera virkelig kommer til sin ret, fordi det afslører nogle helt nye oplysninger for os, siger Kim Skelmose.

Det er ikke ualmindeligt for havørne at lægge æg i begyndelsen af marts. Der er havørne i andre dele af landet, der allerede har ruget i både en og to uger. Det er altså en gennemsnitlig æglægning, der bare afviger fra parrets tidligere æglægninger.

Følg med de kommende dage i ØrneTV og se, om du kan få øje på, hvor mange æg, der bliver lagt.

Bannerfoto: Havørn med ål. Foto: Keld Skytte Petersen

Skriv en kommentar