En betydelig overproduktion af ørreder og ulovligt udsatte sølvlaks på havbrugene Hjarnø og Hundshave har foruret havet ved Horsens Fjord, fremgår det af anklageskriftet. Foto: Lone Landmand

Selvom ejeren af Hjarnø Havbrug i Horsens Fjord, Anders Østergaard Pedersen, nægter sig skyldige i 31 tiltaler, har han i retten i Horsens tilstået at have indsendt stribevis af falske erklæringer til myndighederne.

Han har angivet at have opdrættet langt færre fiske, end han gjorde fra 2013 til 2018, dermed brugt langt mindre foder og forurenet langt mere end opgivet.

Anders Østergaard Pedersen kræves dømt til konfiskering af fortjenesten på 191 mio. kr. Dertil kommer en bøde. Samtidig kræves han idømt fængselsstraf og frakendt retten til at drive havebrug i en periode.

Kan ikke huske, hvordan han kom frem til de forkerte tal

Det var anklageren, Pernille Moesborg, der fik Anders Østergaard Pedersen til at tilstå de falske erklæringer og indberetninger i næsten 30 tilfælde. Havbrugsejeren sagde:

– Jo, det er rigtig nok. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg kom frem til tallene.

Sådan ser en sølvlaks ud. Foto: Wikipedia

Systematisk organiseret økonomisk vinding

Anklagerne lyder på ”systematisk, organiseret og med henblik på at opnå økonomisk vinding”. For at opnå det har havbrugsejeren overtrådt miljølovgivningen og straffeloven.

En betydelig overproduktion af ørreder og ulovligt udsatte sølvlaks på havbrugene Hjarnø og Hundshave har foruret havet ved Horsens Fjord med store mængder kvælstof og fosfor fra fiskeburene, fremgår det af anklageskriftet. Området har særlig status som EU-beskyttet Natura 2000-område.

Opgav 70.030 kilo fisk – havde produceret 418.435 kilo

Et eksempel på overproduktionen af fisk er Hundshage Havbrug ude for Endelave. Her angav Anders Østergaard Pedersen 70.030 kilo fisk. Det reelle tal var 418.435 kilo, mener anklageren. Altså seks gange så mange fisk og dermed langt større forurening.

Muslinger fjernede forureningen

Når havbrugsejeren og hans advokater trods tilståelsen af at indsende falske beretninger til myndighederne alligevel erklærer sig ’ikke skyldig’, er forklaringen muslinger.

Forsvarerne, Andreas Mikkelsen og Søren Koll Espersen, mener, at havbrugsejeren er uskyldig, fordi den ulovlige udledning af kvælstof og fosfor er blevet fjernet af muslinger. Havbrugsejeren har også trukket kvælstof fra, som edderfugle skulle have fjernet, når de åd muslingerne. Der er dog ikke taget højde for, at edderfuglene skider kvælstoffet ud igen.

Retssagen i Horsens fortsætter i denne uge med en række afhøringer af vidner. Der ventes dom enten den 15. eller 22. marts.

Kilder: Ritzau og websitet Kaninen Katrine fra Endelave.

Bannerfoto: Hjarnø Havbrug. Foto: Lone Landmand

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Nu bliver det jo spændende at se, hvilken indflydelse det – hvis og om nogen – det vil få for produktionen af muslinger i Limfjorden.

  2. Det er mig komplet ubegribeligt, at politikerne endnu ikke har kunnet se, at alle de mange millioner fisk som opdrættes i netbure også har et gat, hvor der kommer ekrementer ud af, og at de ti-tusindvis af ton foder, som der hældes i fiskene, bliver til ekrementer og forurening af havmiljøet.

  3. Pingback: Politiet hemmeligholder, om de har fundet de 77 ringbind i sagen mod Hjarnø Havbrug | Gylle.dk

  4. Pingback: Regeringen overser vigtigt klimaværn i finanslovsforslaget | Gylle.dk

  5. Pingback: Straffesagen mod Hjarnø Havbrug genoptages – men først om fire måneder | Gylle.dk

Skriv en kommentar