Illustration: Niels Knudsen, Esbjerg

Traditionelt puster lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer sig op en gang om året for at imponere intetanende politikere. Med stor snilde presses 200 såkaldte landbrugsvirksomheder sammen på landbrugsavisens årlige liste med megastore milliardomsætninger, men en nærmere analyse afslører, at listen er fyldt med humbug

Landbrugsavisen præsenterede selv sin årlige liste over danske landbrugsvirksomheder 14. september med disse ord:

”Godt nok tales der i disse år meget om, hvor meget Novo Nordisk betyder for dansk økonomi og vækst. Men landbrugets virksomheder står også for en betydelig aktivitet og værdiskabelse i det danske samfund. Således viser LandbrugsAvisens analyse af de største 160 virksomheder, at de tilsammen omsætter for 483 milliarder kroner, mere end dobbelt så meget som Novo Nordisk i 2023.”

Altså – dansk landbrugs 160 største virksomheder har tilsammen en omsætning på 483 gode danske milliarder af kroner. Der kan berømte Novo Nordisk godt gå hjem at lægge sig.

Vilde imponerende tal, ikke sandt – men de er ikke sande.

Skærmbillede fra landbrugsavisen.dk

Her er tallene

De tre topscorere på Landbrug & Fødevarers liste er mejerikoncernen Arla, svinekødskoncernen Danish Crown og Dansk Landbrugs Grovvareselskab.

Tilsammen havde de tre i 2023 angiveligt en omsætning i Danmark på 237 milliarder kroner, men sandt er tallet ikke – altså en omsætning, der har fundet sted i Danmark. Lad os se nærmere på tallene.

Nummer 1 på landbrugsavisens gyldne liste er Arla

Arla Foods amba er en dansk-registreret international andelsmejeri-koncern. Selskabet fik sit nuværende navn efter en fusion mellem danske MD Foods og det tidligere svenskejede Arla i 2000, senere er koncernen vokset gennem opkøb og fusioner i Storbritannien, Tyskland, Holland, Belgien, Sverige og Luxembourg. Koncernens 12.629 andelshavere var i 2013 fordelt på syv lande. Landene var Sverige, Danmark, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland og Luxembourg. I Sverige var der 3.865 (2011) andelshavere, i Danmark 3.838 (2011) og i Storbritannien 2.800 (2013). Altså kun en tredjedel (30 pct.) af mælkebønderne i Arla er bosat i Danmark.

Nummer 2 på den gyldne liste er Danish Crown

Danish Crown er en internationalt orienteret fødevarevirksomhed med slagterivirksomhed, forædling og salg af primært svine- og oksekød. Gennem en række datterselskaber er koncernen bred repræsenteret indenfor fødevareindustrien med forskellige fødevareprodukter. Koncernen beskæftiger cirka 26.600 medarbejdere fordelt på 89 produktionssteder, 40 lagerhuse og 38 kontorer på tværs af 30 lande. Koncernen er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød.

Nummer 3 på listen er DLG

Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.m.b.a. (forkortet DLG) er et landbrugsselskab ejet af danske landmænd, men med 40 datterselskaber fordelt over 18 lande. Danmark, Tyskland og Sverige er de markeder, som DLG primært opererer på, men DLG-koncernen eksporterer maltbyg, foder- og brødkorn og rapsfrø- og olie til Europa, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika. I 2021 havde koncernen ca. 6.600 medarbejdere, heraf 2.000 medarbejdere ansat i Danmark.

Disse tre virksomheder havde angiveligt en samlet omsætning i 2023 på 237 milliarder kroner, men altså ikke i Danmark. Deres placering på Top 200-listen som danske virksomheder med milliardomsætning i Danmark er derfor særdeles diskutabel. Tilknytningen til Danmark skyldes helt overvejende de lempelige skatteregler for andelsselskaber.

Danish Crown-koncernen beskæftiger cirka 26.600 medarbejdere fordelt på 89 produktionssteder, 40 lagerhuse og 38 kontorer på tværs af 30 lande. Koncernen er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød, men fritgående og økologiske svin udgør kun en brøkdel af porteføljen. Foto: Økologisk Landsforening

De helt skæve

Sagligheden af mange andre posteringer på landbrugsavisens liste kan diskuteres, men her skal blot nævnes to nedslag på listen. De illustrerer begge landbrugsavisens letfærdige omgang med fakta:

Som nr. 31 udnævnes virksomheden Goodvalley A/S med en omsætning på 2 mia. kr. Der er tale om den tidligere virksomhed Axzon A/S, der ejes af danske svinekødsproducenter, som driver svinekødsproduktion i Østeuropa. Koncernen har selskaber i Polen og Ukraine, der styres fra et hovedsæde i København.

Og på plads nr. 160 bliver det endnu mere overraskende. Her finder man Aage V. Jensen Naturfond med en dansk omsætning på 16 mio. kr. Placeringen på guldlisten skal forstås sådan, at landbrugsavisen mener, at æren for naturfondens omsætning tilfalder landbruget i Danmark.  Læs selv fondens egen formålsparagraf:

”Aage V. Jensen Naturfond yder støtte til mange naturprojekter i Danmark inden for forskning, formidling og tiltag, der skal øge befolkningens glæde ved naturen. Endvidere har Fonden erhvervet en række af Danmarks vigtigste naturområder, så det har været muligt at igangsætte og udføre en målrettet naturbeskyttelse, naturgenopretning og naturformidling til gavn for nuværende og kommende generationer.  Driften og udviklingen af naturområderne planlægges i samarbejde med myndigheder, grønne organisationer, faglige eksperter og lokale naturråd, og indsatsen prioriteres omhyggeligt. Fonden ejer i dag 30 naturarealer, fordelt på 22 lokaliteter, på tilsammen ca. 18.000 ha i Danmark.”

Listen over de 200 landbrugsvirksomheder kan læses her.

Bannerbillede: Arla er blandt de internationale koncerner, der kun har hovedkvarter i Danmark på grund af lempelige skatteregler. Pressefoto

Visited 1.077 times, 1.077 visit(s) today

Kommentarer

  1. Knud Haugmark

    Det mest spektakulære ved landbrugets propaganda er, at man sammenligner omsætningen, som jo ikke siger noget om værdiskabelsen (bruttofaktorindkomsten BVI). Den er for hele landbrugets vedkommende på sølle 1.2 pct.
    Novos bidrag til BNP var i 2023 på 2.9 pct. og stigende.

  2. aagesenbr176100

    Mon ikke “intet anende politikere” skulle udskiftes med “ligeglade stemmehungrende politikere”

Skriv en kommentar