Nu er der igen majestætiske havørne og utrolige ugler på en skærm nær dig. ØrneTV og UgleTV er tændt og viser døgnet rundt nye unikke optagelser fra livet hos to danske par af Europas største ugler og ørne.

OrneTV igang3Parrene af store hornugler og havørne er klar godt igang med yngleforberedelserne, og nu kan du følge med helt tæt på. Foto: Klaus Dichmann og Kim Skelmose.

Hovedrollerne er klar og kameraerne er fokuserede. I dag blænder DOF op for en splinterny sæson af UgleTV og ØrneTV fra rederne i Sønderjylland og på Lolland.

Det skriver Anton Gundersen Lihn for Dansk Ornitologisk Forening, den 19. februar 2021.

De næste fire-fem måneder kan du opleve Europas største ørne og ugler, når de lægger æg og henter føde, når den første ørneunge prikker sig igennem ægget, og når ugleungerne sluger en hel rotte med hud og hår.

To unger af stor hornugle har fået ring på af Klaus Dichmann. Foto: Jan Skriver/DOF

– Det bliver enormt spændende. Jeg glæder mig rigtig meget til årets sæson, som allerede ser meget lovende ud. Hannen har i flere dage ufortrødent bygget på redeskålen og har præsenteret den for hunnen med et buk. Den blev accepteret, så det var dejligt at se. Nu kan vi bare glæde os til det første æg, siger DOF’s ugleekspert og UgleTV-mand, Klaus Dichmann.

– Havørneparret ser rigtig godt ud i år. Og sidste år viste de, at de er et rigtig godt forældrepar. Så jeg har store forventninger til dem i år. Det tegner ganske enkelt til en helt fantastisk sæson, siger Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt ørn og ØrneTV-mand.

Underholdning døgnet rundt

Med begge redekameraer tændt er underholdningen sikret 24 timer i døgnet. For mens havørnene er mest aktive om dagen, så er der mest gang i stor hornugle, når mørket falder på.

Man skal altså forvente at kunne sidde klistret til skærmen i mange timer hver dag.

UgleTV stor hornugle han bukker for hun foto Klaus Dichmann
Den store hornuglehan har sat reden i stand og tilbyder den til hunnen med et buk, der blev accepteret kort efter. Nu er parret snart klar til at yngle. Foto: Klaus Dichmann.

– Allerede fra tidlig morgen til kort efter solnedgang er der masser af aktivitet hos havørnene. Vi kommer til at følge dem, når de byder deres unger velkomne ud af æggene, når de henter bytte ind til reden og når de fodrer. Især bliver det spændende at se, hvilke byttedyr de bringer med ind, for de spiser meget varieret. Der skal nok være noget at se på, siger Kim Skelmose.

– Uglerne er selvsagt mest aktive om natten og i skumringen, så det er oplagt at have UgleTV tændt, når man sætter sig til rette i sofaen om aftenen. Men når ungerne bliver store nok, til at komme frem fra forældrenes beskyttende vinger, så kan der sagtens også være et leben omkring reden i dagtimerne. Vi kommer ikke til at kede os, siger Klaus Dichmann.

Kameraerne er imidlertid ikke kun til for underholdningens skyld. Den intense overvågning giver også ny viden om uglerne og ørnene. Kameraerne afslører fuglenes hemmeligheder og gør det muligt at dokumentere unikke øjeblikke og få detaljeret viden, som ikke var mulig at få på andre måder.

Mild vinter giver tidlige æg

Trods de seneste ugers kulde og sne, har vinteren også i år været temmelig mild. Og det har fået begge fuglepar til at være ganske tidligt i gang med yngleforberedelserne.

– De tidligere år har stor hornugle-hunnen normalt lagt sig på reden i midten af marts, men i 2020 lå hun allerede på reden den 21. februar, og noget tyder på, at hun begynder tidligt igen i år, hvis vintervejret ikke driller for meget, siger Klaus Dichmann.

OrneTV havorn hun og han foto Kim Skelmose Dansk Ornitologisk Forening
Havørneparret har indfundet sig på reden, hvor de har hentet flere grene og foret redeskålen med græs og mos. Foto: Kim Skelmose. 

– Nogle af de danske havørnepar har allerede lagt de første æg, og parret i TV-reden har arbejdet meget ihærdigt og slæbt store mængder græs og mos til redeskålen de seneste dage. Det tyder på, at det første æg kan være på vej inden for få dage. Det skyldes sandsynligvis den milde vinter, vi har haft indtil for et par uger siden, siger Kim Skelmose.

Ved begge reder er der frem mod den nye sæson lavet forbedringer, der skal give en endnu bedre oplevelse for seerne. Ved uglereden, der ligger i en grusgrav i Sønderjylland er taget over reden repareret, nogle grene er fjernet for bedre udsyn, og kameraet er monteret mere stabilt.

Nyt kamera og mikrofon

Men den største forandring er en mikrofon, så det nu igen bliver muligt at høre uglernes kalden og lydene fra omgivelserne.

– Allerede i starten af februar kunne man høre uglerne ”snakke sammen”, og i den kommende tid vil man i aftentimerne kunne høre hannen fortælle hunnen i reden, med sit monotone ’Bu Bu’, at han er på vej med bytte til hende. Som regel i form af en stor fed rotte, siger Klaus Dichmann.

Mikrofonen vil være slukket i dagtimerne for at undgå støjen fra maskinerne i grusgraven, hvor uglereden ligger gemt.

Kim Skelmose har ringmærket mange unger af havørne. Foto: DOF

Hos ØrneTV er det gamle kamera sendt på pension, og et nyt og endnu bedre er blevet sat op ved reden i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog. Samtidig har det været nødvendigt med en beskæring af enkelte grene og kameraet er flyttet, så det nu kan fange både reden og omgivelserne endnu bedre.

– Det er nogle helt utroligt flotte billeder, vi kan få både af havørnene i reden, men også når de sidder på et skur på en ø langt ude i horisonten, når de kommer ind med bytte, eller når der er besøg fra andre fugle i nærheden. Det hele står meget skarpt, siger Kim Skelmose.

Men selvom der er sket forbedringer, så er der desværre fortsat udfordringer. Placeringen af ørnereden og udstyret, der skal sende transmissionen, giver fortsat problemer med forbindelsen. Derfor kan man desværre stadig opleve, at ØrneTV går i sort. DOF arbejder dog fortsat på at finde en løsning, så forbindelsen kan blive mere stabil.

Skriv en kommentar