Slide fra Landbrug & Fødevarers 2017-seminar om at ændre sproget fra “svin” til “gris”.
Otto Hansen, Hadsten

Fhv. dyrlæge Otto Hansen, Hadsten, skriver:

Synes du, at gris lyder bedre end svin? Det afhænger vist af ens alder og sprogfornemmelse. Men det mener åbenbart landbrugets interesseorganisationer Landbrug&Fødevarer (L&F) og Danish Crown. Her har man bestemt, at man kun vil bruge ordet gris, og det gør man så konsekvent. F.eks. hed den ugentlige markedsnotering før i tiden Svinenoteringen, nu hedder den Grisenoteringen. Ord skaber helt sikkert billeder og holdninger.

Fødevareministeriet og Landbrugsstyrelsen, der altid har været Dansk Landbrugs trofaste tjener, har derfor også bestemt, at man vil gennemføre det samme navneskifte i publikationer, der konsekvent gennemskrives ved anvendelse af ordet gris fremfor svin. Dyrlægeforeningen har også valgt at følge trop, så nu har man ikke længere svinedyrlæger, men grisedyrlæger som undergruppe.

Det hele handler om at sælge mere svinekød. Se alle slides fra den famøse sprogforvirringsdag hos Landbrug & Fødevarer.

For mig som fagmand (tidligere dyrlæge) lyder gris bare mere barnligt end svin. Små pattegrise (her er ordet fint nok) er bare nuttede. Mange mennesker kender eller bruger på samme måde kun ordet køer, hvor fagfolk vil tale om kreaturer, når det drejer sig om unge dyr som kvier og kalve eller endda om tyre og stude. Men hvornår har L&F erstattet Dansk Sprognævn?

Bannerfoto: Opskyl fra stranden. Privatfoto

Kommentarer

 1. Allan Høxbroe

  Gris giver ulækker fornemmelse af at spise et sødt lille dyr. Men okay, det er jo også helt reelt.
  Vh
  Allan

 2. Maria Vang Johansen

  Mange tak. Har selv oplevet at få artikler genskrevet af L&F. Håber artiklen bliver sendt til Dansk Sprognævn.

 3. Hug en hæl og klip en tå, svin er et lidt grimt ord og gris er mere pænt – då nu skal der fråses i grisekød og ikke det svinske svinekød 🤷‍♀️
  Bla bla bla – h is missionen ikke kaster merforbrug af sig ender de såmænd med at kalde det svinekød igen –
  Babe det kække svin 🐖🐖

 4. Steen Andersen

  Dansk Sprognævn blander sig vist ikke i hvad folk kalder de forskellige ting. De følger blot med og registrerer de ændringer der kommer, analyserer evt. på dem og udgiver en rapport en gang om året.

Skriv en kommentar