Hvad der er i sprøjten ved vi aldrig, selvom sprøjteskyen breder sig ud over naboens jord. Siden 1998 kan der have været Fluazinam eller Diflufenican i sprøjten uden, at hverken landbruget eller Miljøstyrelse har oplyst offentligheden herom. Foto: Søren Wium-Andersen

At landbruget gennem mange år har anvendt PFAS holdige sprøjtemidler er tilsyneladende gået under radaren. I stedet nævnes det, at PFAS kommer fra brandslukningsmidler, pizzabakker, regntøj og imprægnering af læderfodtøj. Det skriver biolog Søren Wium-Andersen, Hillerød

At det er lykkedes landbruget ikke at blive inddraget i diskussionerne er forbløffende. For mange af de pesticider, der har været anvendt i landbruget gennem årtier, indeholder PFAS. Et af dem er Fluazinam, der anvendes mod skimmel i kartofler. Midlet anbefales anvendt tre gange i slutningen af kartoflens vækst sæson. Det blev taget i brug i 1998, og er nu blevet forbudt fra den 1.06. 2024. Men da vil der også være spredt mere end 130 tons af stoffet ud over de danske kartoffelmarker. Heraf alene 120 tons i perioden 1998- 2008.

Et andet pesticid, der er blevet anvendt siden 1998 er Diflufenican, der blandt andet under handelsnavnet ‘Pistol’ er blevet anvendt som ukrudtsmiddel også i mængder på over 100 tons. Nedbrydningsprodukterne af dette og mange andre PFAS holdige pesticider er nu på vej ned i grundvandet og er allerede dukket op i de første grundvandsprøver. Uden tvivl vil mængden af PFAS nedbrydningsprodukter stige i den kommende tid, når der analyseres for disse stoffer.

Det kan undre mig, at Miljøstyrelsen har godkendt disse produkter, for risici ved PFAS stofferne har været kendt længe. Skyldes det lobbygrupper og politikere, der gennem mange år har ladet landbruget anvende disse miljøskadelige stoffer, som nu dukker op stort set alle de steder, hvor der søges efter dem?

De ansvarlige ministre skylder os en forklaring herpå, og de må se at få beskyttet vores grundvand. Det bør blandt andet ske ved at udstede et generelt forbud mod PFAS holdige sprøjtemidler, også de nye midler, der nu ligger i kø for at få en officiel godkendelse.

Bannerbillede: PFAS-forureningen på Harboøre Tange er så voldsom, at der er forbud mod jagt, fiskeri og badning. Privatfoto

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Karen Lisbet Ogstrup

  Er der nogen, der kan fortælle mig, om PFAS i sprøjtegifte ikke bare udvaskes, men også kan føres videre til naboarealer med vinden? Noget må vel følge med den sprøjtegiftsky, der altid er, når der sprøjtes, eller?

 2. Nora Tams

  Tak for dagens gravearbejde til Søren Wium Andersen og Kjeld Hansen
  Til Karen Lisbet Ogstrup – Jo PFAS i sprøjteskyen deles gavmildt ud til naboarealer og er iøvrigt utroligt holdbare, da PFAS stofferne og andre lignende stoffer ikke kan nedbrydes i naturen og derfor bliver ved med at beholde deres giftvirkning.
  Den her historie skal fortælles igen og igen og igen –
  VI SKAL HAVE STOPPET FORGIFNINGEN AF NATUREN

 3. Sven Thorsen

  Tak til Søren og Kjeld. Godt at i orker – og bliver ved!

 4. Ian Heilmann

  Hele denne sag om landbruget, der spiller uvidende i PFAS-miseren, og den mistænkeligt dysfunktionelle Miljøstyrelse, som nu bliver rullet op med det ene indlæg efter det andet på denne forbilledlige platform er ekstremt oprørende og provokerende. Skandale synes at være for svagt et ord. Er der ikke snart basis for en kritisk DR-udsendelse? Alle sten skal vendes, nu må der rulle hoveder. Nu må det være Zeitenwende for den fortsatte forgiftning af miljøet.

 5. Orla Jørgensen

  Sjovt at det lige er Pistol, der bliver fremhævet. Læs lige øverst på etiketten hvor og hvad det er godkendt til.

 6. Torben Aagesen

  Det er jo blevet pointeret så tit efterhånden. Hvis ikke den lobbyvirksomhed der idag foregår mere eller mindreåbenlyst, dækket/hjulpet af politikere uden ansvarsfølelse stoppes, ændres ingenting. Men det foregår over alt i Danmark. Tag nu bare forureningen af Agersøsund, og selv om de udmærket ved hvad de foretager sig, findes der mennesker der roser RGS Nordic for hvad de foretager sig. Stakkels dem der kommer efter os, vi er godt på vej til at ødelægge deres fremtid.

 7. Pingback: Hvorfor tror miljøminister Magnus Heunicke ikke på tyskerne, når det gælder PFAS? | Gylle.dk

Skriv en kommentar