Mindre landbrug, mere natur – landet over sukker folk og kommuner over det intensive landbrug, der gør landskabet ensformigt. Privatfoto

Kommunerne søger i stigende grad støtte til at få forvandlet landbrugsjord til natur, som både gavner klima og miljø og øger borgernes mulighed for at bruge naturen. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse 6.12.2021

Ved Holmehaven nær Assens håber kommunen, at de første nye træer snart kan plantes. Her er planen, at op mod 300 hektar skov og et vådområde skal brede sig. Tidligere landbrugsjord skal på den måde beskytte grundvandet, nedbringe CO2-udledningen, beskytte mod oversvømmelser og give bedre gå-tur-muligheder for naturelskere.

Og nu vil flere kommuner gøre som Assens. Landbrugsstyrelsen har netop modtaget fem nye ansøgninger, hvor kommuner søger om hjælp til at få landbrugsjorden til at skifte fra landbrugsdrift til natur, så jorden tjener flere interesser i hele lokalområdet.

Færre gyllespredere og flere naturværdier er opskriften på fremgang for stadig flere kommuner, der ønsker at beskytte grundvandet, nedbringe CO2-udledningen, beskytte mod oversvømmelser og give bedre gå-tur-muligheder for naturelskere. Foto: Peer Nørgaard

De fem nye projekter, hvor kommuner har søgt om hjælp til at fordele jorden, ligger i Horsens, Vesthimmerland, Esbjerg, Solrød og Ringkøbing-Skjern kommuner. Fem projekter i andre kommuner er allerede i gang, og ansøgninger til tre øvrige projekter er ved at blive undersøgt.

– Flere kommuner har opdaget, at fordeling af landbrugsjord gemmer på nøglen til at løse flere problemer på én gang. En mark, der bliver taget ud af drift, kan både give flere dyr og mennesker adgang til naturen, sænke udledningen af kvælstof, sikre mod klimarelaterede oversvømmelser og måske noget helt fjerde på samme tid, siger Frank Kargo enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

“Det nye ved de her projekter er, at vi fordeler landbrugsjorden med øje for miljøet, borgerne og landmændenes interesser på samme tid”

Skal gavne både grundvand og fuglekiggere

Helt konkret kan kommunerne eller Naturstyrelsen søge om hjælp til at få landbrugsjorden fordelt gennem forhandlinger med landmændene. Nogle landmænd sælger deres marker, andre får nye marker et andet sted. Det helt centrale element i forvandlingen er frivillighed.

– Vi har hjulpet landmænd med at bytte marker i over 100 år for at give mere effektiv landbrugsdrift. Det nye ved de her projekter er, at vi fordeler landbrugsjorden med øje for miljøet, borgerne og landmændenes interesser på samme tid, siger Frank Kargo, enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

Fugletårne skal imødekomme de naturinteresserede borgeres ønsker. Foto: Villy Fink Isaksen/Wikipedia Commons

I de fem nye projekter er målene blandt andet at forbedre vandmiljøet ved at genoprette en mose og reducere drivhusgasudledningen ved at rejse nye skove. Og med stier, fugletårne og en trækfærge er det samtidig ambitionen, at naturen åbnes for flere borgere og dyr.

FAKTA om multifunktionel jordfordeling

 • Ordningen, som kommunerne og Naturstyrelsen har søgt, hedder Multifunktionel jordfordeling (MUFJO).
 • MUFJO åbnede i 2020. Indtil videre er fem projekter i fem kommuner godkendt. Tre af projekterne sker i samarbejde med lokalafdelinger i Naturstyrelsen. Yderligere tre projekter er ved at blive undersøgt før endelig godkendelse, og så er der kommet fem ny ansøgninger i løbet af efteråret.
 • De fem nye ansøgninger beder om støtte til jordfordeling af cirka 2.800 hektar.
 • Der er foreløbigt givet godkendelse til multifunktionel jordfordeling af cirka 3.300 hektar i Tønder, Viborg, Svendborg, Assens og Slagelse kommuner.
 • 6-7.000 hektar jord skal fordeles under ordningen.
 • Der er afsat 150 millioner kroner til multifunktionel jordfordeling.
 • Jordfordelingsfonden skal give erfaringer og input til en eventuel senere multifunktionel jordreform i større skala.

Bannerfoto: Kemisk nedvisnet kartoffelmark i Lammefjorden. Privatfoto

Visited 31 times, 10 visit(s) today

Kommentarer

 1. Carsten Troelsgaard

  og noget til ungerne …

  Vores privilegium som børn var at vi kunne snyde os ind på (den bynære) militære øvelsesplads. Eller som vi tænkte: de voksnes legeplads.

  Hvad er det ved at have en cykel, hvis ikke der er et sted at drøne hen.

  Ungerne har langt mindre muligheder for udendørs frihed end vi havde.

  Det er som en mundfuld frisk luft at læse artiklen.

 2. Carsten Troelsgaard

  Jeg fik aldrig nævnt – i forbindelse med den meget nye skov der er på vej – at hver klasse burde få et lille lod at bygge op. Uanset hvad kan det vel ikke være værre end monokulturen bag den produktionsskov som det hele ender i, hvis vi ikke insisterer på, at alt ikke skal handle om penge og produktion.

 3. Jannik Seslef

  Hvilket projekt taler du om Carsten Troelsgaard?

Skriv en kommentar