Modelfoto: Unsplash.

Der er behov for, at der tages mere hensyn til menneskets sundhed end til økonomiens

Søren Wium- Andersen.

Af biolog Søren Wium-Andersen, Hillerød
Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyste i november i år Folketinget om, at regeringen fra den 1. september 2025 vil støtte EU i at forbyde et kosmetik produkt, der anvendes i forbindelse med kunstige negle, da det er kræftfremkaldende, mutagent og reproduktionsskadeligt.

Ministeren oplyser, at et forbud vil have mindre statsfinansielle- og samfundsøkonomiske konsekvenser, samt at de erhvervsøkonomiske konsekvenser for det danske erhvervsliv ikke er nævneværdige.

Det, der betød mest for regeringen i notatet til Folketinget, var at belyse de økonomiske konsekvenser for samfundet og erhvervet. At stoffet er kræftfremkaldende og mutagent er åbenbart af mindre interesse. At det også er reproduktionsskadeligt, har regeringen jo også taget højde for ved at tilbyde ekstra fertilitetsbehandlinger til 10% af befolkningen.

Hvorfor foreslog regeringen ikke EU straks at forbyde produktet? Hvorfor foreslår skiftende regeringer at prioritere de økonomiske aspekter højere end mennesket i sager om miljøet? Det er urimeligt.

Til trods for at landbruget sprøjter halvdelen af Danmarks areal flere gange hvert år og ofte med PFAS-gifte, så vælger miljøministeren det omvendte forsigtighedsprincip: “Det skal først bevises at være skadeligt, før vi vil overveje at gribe ind”. Foto: Søren Wium-Andersen.

Det er tilsyneladende regeringens politik at prioritere økonomien over vores sundhed, hvad enten det drejer sig om et kosmetisk produkt eller det handler om de PFAS sprøjtegifte landbruget sprøjter ud over vores marker og som forurener grundvandet og truer vores sundhed.

Hvornår begynder regeringen at anvende forsigtighedsprincippet i samtlige miljøsager, hvor det gælder om at beskytte menneskets sundhed?

Der er behov for, at der tages mere hensyn til menneskets sundhed end til økonomiens.

Uddrag af Miljøministerens notat.

Bannerbillede: Modelfoto fra Unsplash.

Visited 269 times, 5 visit(s) today

One Comment

  1. Der er i min og de fleste – hvis ikke alle biologers optik – ikke meget tvivl om at hvis noget er giftigt for svampe, bakterier, alger, insekter, orme eller hvilke livsformer man ellers lige kan finde på at remse op, så er giften sandsynligvis også i større eller mindre grad giftig for mennesker. Så vidt vides er levende organismer skåret over samme læst, da alt liv her på planeten har samme oprindelse og er langt mere forbundet end vi til daglig går og spekulerer over
    Godt Nytår !

Skriv en kommentar