Denne infografik sammenligner prisen pr. megawatt-time elektricitet efter kraftkilde.

Verden er stadig langt fra at producere al sin nødvendige elektricitet via vedvarende kilder, men tal fra Our World in Data afslører, at i det mindste når det kommer til omkostningerne, går tingene bestemt i den rigtige retning.

Det skriver Martin Armstrong, den  29. oktober 2021, for statista.com.

Tilbage i 2010 kostede en megawatt-time elektricitet hentet fra solcelleanlæg $378 i globalt gennemsnit at generere. Prisen er uden virkningen af ​​tilskud, som kan have været gældende på nogle områder. I 2019 var denne pris faldet til kun 68 $ – billigere end atomkraft og kul og kun lidt bagefter den mest økonomisk effektive løsning, der er undersøgt til denne artikel – vind på land. Vindenergi, både onshore og offshore, har også oplevet fald i omkostningerne siden 2010, mens de mere etablerede produktionsmetoder inden for atomkraft og kul enten er steget i pris eller kun har noteret et lille fald.

Som beskrevet af Our World in Data er denne prisforskel afgørende for en øget og hurtig anvendelse af vedvarende energikilder fremadrettet, og virkningerne ses allerede: “Det er den relative pris, der har betydning for beslutningen om hvilken type kraftværker, der bygges. Har prisfaldet på vedvarende energi haft betydning for kraftværksbyggeriet i de senere år? Ja, det har det. Vind- og solenergi er blevet stadig hurtigere opskaleret i de seneste år; i 2019 tegnede vedvarende energi sig for 72 procent af al ny kapacitet over hele verden”.

Bannerfoto: Zbynek Burival/Unsplash

Kommentarer

  1. Holger Mortensen

    Holger Skjerning og andre atomelskere kan godt pakke sammen

  2. Poul Erik Jessen

    Et problem kan det vel være at solen ikke altid skinner alle steder og at vinden ikke altid blæser?

Skriv en kommentar