Anskudt fløjlsand fra Enebærodde i mundingen ind til Odense Fjord. Fotografen fortæller, at den dag lå der en større båd og cruisede langs kysten i mange timer, og det samme foregår også i stor stil inde i Odense fjord, selv under islæg hvor fuglene ligger i våger. Foto: Keld Skytte Petersen.

At havets minister vil tillade jagt i såkaldt strengt beskyttede havområder undergraver selve begrebet strengt beskyttet

Af HANS MELTOFTE, FORMAND FOR NATURPOLITISK UDVALG I DANSK ORNITOLOGISK FORENING

Hans Meltofte, DOF

HAVETS minister, Magnus Heunicke, har sammen med et bredt flertal i Folketinget udpeget to »strengt beskyttede havområder« i henholdsvis Kattegat og Lillebælt.

Men beskyttelsen er kun en halvhjertet parodi på begrebet strengt beskyttet, når man samtidig blandt andet tillader jagt fra motorbåd i områderne.

Ingen andre menneskelige aktiviteter forstyrrer fugle og andre dyr mere end jagt. Dette er et faktum, som jægerne hader, at biologer igen og igen påpeger, og de argumenterer af den grund intenst for, at jagt er en “bæredygtig” del af menneskers udnyttelse af naturen.

Men danske vildtbiologer har tværtimod ved talrige store undersøgelser påvist, at antallet af fugle stiger markant, når man jagtfreder et område.

Det er så overvældende, at antallet af rastende ænder steg med op til 500 procent på landsplan, da der blev oprettet en lang række jagtfrie reservater i Danmarks kystområder under Svend Auken. I enkelte områder var der tale om stigninger på helt op til 50 gange.

DISSE MANGE RESERVATER dækker imidlertid ikke de åbne farvande, hvor Danmark som reelt det eneste land i Europa tillader jagt fra motorbåd, der uden sammenligning er den mest forstyrrende jagtform overhovedet.

Fotografen fortæller: ”Disse haglskåle fik jeg at vide af en jæger ville forsvinde, da de var lavet i opløseligt plast. Jeg tvivlede og samlede i 2015 en posefuld, i øvrigt på digerne langs vejen ud til Gyldensteen strand. Dem har jeg haft stående siden i en gennemsigtig kasse som er placeret udendørs ved en sydvendt væg. Gæt selv om nogen er forsvundet. Foto: Keld Skytte Petersen.

Her jagter man rundt efter fugleflokkene i larmende motorbåde, hvorfor skaden på fuglenes levevilkår potentielt er langt værre end forstyrrelserne fra det antal fugle, der bliver skudt.

Hvad sidstnævnte angår, har de fleste en illusion om, at jægeren tager en tur ud på havet eller langs med kysten og kommer hjem med en eller nogle få fugle til middagsbordet – og at dette er det eneste aftryk, jægeren sætter på naturen. Desværre er virkeligheden ganske anderledes.

Foruden de fugle, der bliver fortrængt ved forstyrrelserne, og det antal fugle, jægeren får med hjem, bliver 25-30 procent yderligere anskudt uden at blive fundet af jægere og dør i løbet af timer, dage, uger eller måneder, mens andre lever videre med skudskader.

I Dansk Ornitologisk Forening under vi gerne de mange jægere at få nogle store oplevelser og nogle fugle med hjem til gryden – men det skal være på betingelse af, at alle vigtige områder for fuglenes trivsel er beskyttede.

JAGTEN SKAL FOREGÅ i mindre betydningsfulde områder, hvor store mængder fugle ikke fortrænges af jagten, og hvor jægerne kan skyde på fugle, der i forvejen er på vej fra et sted til et andet.

Hele denne misere med at tillade jagt i strengt beskyttede områder – hvad enten det er på havet eller på land – undergraver begrebet strengt beskyttet, hvilket også er blevet påpeget af en række eksperter og organisationer.

Bannerbillede: Havjæger på Flyvesandet fotograferet over mod Nørreby strand. Foto: Keld Skytte Petersen.

Visited 1.256 times, 43 visit(s) today

One Comment

  1. Tak til gyllefolket for at holde os ajour med tingenes tilstand

Skriv en kommentar