Sådan sælger Norge burlaks til japanerne

laks-1

Laksen på billederne i filmen fra Marine Harvest er manipuleret ind i billederne, hævdes det i Aftenposten.no.

En spektakulær film med vildlaks, som springer op gennem en brusende elv, skal få japanerne til at købe burlaks fra norske opdrætsanlæg, men reklamefilmen for det John Fredriksen-ejede selskab Marine Harvest – verdens største lakseproducent – har skabt et mindre vandfald af kritik på Twitter. Det skriver Aftenposten 8. nov. 2014.

Marine Harvest lancerede sine egne produkter i Japan i foråret 2014 og for at gøre de norske fisk endnu mere kendte i landet, har Marine Harvest fremstillet en reklamefilm.

Filmen viser naturskønne billeder af laks i den brusende elv Vosso, med skarpe bilder fra fjeldene rundt om elven og klart rent vand med flotte planter nede i vandet. Den dybe stemme i filmen fortæller om, hvor fantastisk vildlaksen er fra denne elv, hvor kun de stærkeste fisk har overlevet i generationer. Men det er ikke fisk fra denne elv, der sælges i Japan – det er burlaks, men hvor avlsmaterialet oprindeligt er hentet i Vosso-elven.

Se filmen her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.