Skovhave_MiraEsben
Esben Schultz og Mira Illeris i deres skovhave på Svanholm (Foto: DR/Dorte Dalgaard©)

Mira Illeris og Esben Schultz har sammen skabt en skovhave på 3000 kvadratmeter på Svanholm i Skibby. Og selvom skovhaven endnu er ganske ung, så vokser her i omegnen af 150 plantearter.

Nogle af planterne gøder jorden og gavner klimaet ved at være kvælstoffikserende, men langt de fleste er spiselige. Skovhaven kan derfor give dig en væsentlig mere varieret kost, end den man kan skrabe sammen fra dit lokale supermarkeds frugt og grønt-afdeling.

Det skriver DR.dk Viden 19. september 2014.

En skovhave er karakteriseret af dens diversitet, den lange dyrkningssæson og de mange lag, forklarer Mira Illeris.

– Vi har bundlaget af blandt andet flerårige grøntsager, som holder jorden dækket. Så har vi busklaget med bærbuske og eksempelvis sølvbladsarter, som også producerer frugt, men som er kvælstoffikserende. Vi har de små træer som frugttræerne, og vi har de store træer, som kastanje og valnød. Men det kan også være træer som elletræer, hvis funktion er at fiksere kvælstof fra luften til glæde for hele økosystemet.

Allerede da Mira Illeris og Esben Schultz uddannede sig til økologiske landmænd, begyndte de at interessere sig for permakultur, hvor blandt andet dyrkningen af fødevarer sker ved at tage udgangspunkt i naturens egne økosystemer. Og som Esben Schultz forklarer, så mener de godt, at de permakulturelle skovhaver og skovlandbrug kan hamle op med det konventionelle landbrugs massive fødevareproduktion.

Læs hele artiklen her. 

Comments are closed.