Foto: Eelco Bohtlingk/Unsplash

Begrænsninger i støtten til fossile brændstoffer ville ifølge IMF give en chance for at bringe menneskeheden tilbage på sporet for at nå dens klimamål

Ifølge beregninger fra Den Internationale Valutafond (IMF) blev syv billioner amerikanske dollars brugt på direkte og indirekte subsidier til fossile brændstoffer i 2022. Krigen i Ukraine og den deraf følgende stigning i energipriserne er delvist ansvarlige for den betydelige stigning i de tidligere år.

Men allerede før det var tendensen allerede opadgående, som denne infografik illustrerer. Tilskud vil sandsynligvis også stige i fremtiden. Ifølge analytikere er årsagen til dette den økonomiske vækst i det globale syd og den deraf følgende stigning i forbruget af kul, olie og gas.

Det skriver Martin Armstrong, 11. oktober 2023, for statista.com.

Offentlig støtte til fossile brændstoffer svarer til godt syv procent af klodens økonomiske produktion. En direkte sammenligning med en anden vigtig post på statsbudgettet viser for eksempel, hvor enorm denne sum er. Uddannelsesudgifter i alle lande tilsammen tegner sig for 4,3 procent af det globale bruttonationalprodukt.

Begrænsninger i støtten til fossile brændstoffer ville ifølge IMF både give en chance for at bringe menneskeheden tilbage på sporet for at nå dens klimamål, og kunne også forhindre 1,6 millioner for tidlige dødsfald om året og øge staternes indtægter med 4,4 billioner dollars.

Bannerbillede: Den fossile energi buldrer derudaf. Foto: Chris Leboutillier/Unsplash

Skriv en kommentar