Svenske avlssvin er fri for MRSA – to ud af tre danske er smittede

SvenskeGrise_DNforsideDe antibiotikaresistente MRSA CC398-bakterier, som 63 pct. af de danske avlssvin bærer, forekommer overhovedet ikke i svenske avlssvin. Det viser en ny undersøgelse som Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska Anstalt og Svenska Djurhälsovården har gennemført.

– Det er meget glædeligt, at MRSA blev ikke fundet blandt de svenske avlssvin. Hvis disse bakterier findes hos denne type af svin, er risikoen nemlig stor, for at de spreder sig til alle andre svinebedrifter, siger dyrlæge Helle Unnerstad på Veterinærinstituttet.

Det skriver Dagens Nyheter, 20. januar 2015.

Undersøgelsen blev udført på de 39 virksomheder, der sælger dyr til de gårde, der opfeder svinene, der derefter sendes til slagtning. Gårdene anses for at spille en central rolle i den mulige spredning af MRSA i Sverige.

I Danmark bærer to ud af tre svin de antibiotikaresistente MRSA bakterier. Sidste år blev det kendt, at fire danskere var døde som følge af bakterien, hvis forekomst er steget dramatisk blandt svinefabrikker i Europa i de seneste år.

En test foretaget af Dagens Nyheder (DN) og offentliggjort i november 2014 viste, at en ud af fem danske og hver tyvende tyske pakke af svinekød i svenske butikker indeholdt de resistente bakterier. DN lod endda teste et mindre antal svenske svinekødsprodukter, men der blev ikke fundet bakterier.

MRSA_svensk

De svenske forbrugere har flere gange protesteret mod både ringe dyrevelfærd og MRSA i de danske svin, og flere butikker boykotter det danske svinekød.

Blandt svenske svin har MRSA kun været påvist i en gris. Kortlægning af bakteriens udbredelse blandt svenske svin har været gennemført fire gange tidligere, den seneste blev gennemført i 2011.

– Dette er en anerkendelse af, at vi har et velfungerende svensk overvågningssystem. På forhånd var det usandsynligt, at vi ville finde MRSA blandt de svenske svin, siger Ingrid Eilertz, chef for velfærd og sundhed for Jordbruksverket.

I Sverige har svineindustrien selv for længst pålagt sine medlemmer et regelsæt for import af dyr, herunder obligatorisk karantæne og testning for MRSA.

I Danmark blev alle (70) avlsbesætninger testet for MRSA CC398 i 2014, og resultatet var alarmerende 63 pct. Landbrugets reaktion har hidtil været, at det må vi vænne os til at leve med.

I Norge har man med succes gennemført en sanering af de MRSA-inficerede besætninger.

Comments

comments

En kommentar til Svenske avlssvin er fri for MRSA – to ud af tre danske er smittede

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.