Svinepesten i Kina har nu ramt hovedstaden Beijing – truer danskejet kæmpe svinefabrik

Indtil nu er der konstateret tre udbrud af Afrikansk Svine Feber i samme provins som er hjemsted for den danskejede SF-svinefabrik.

Afrikansk svinepest (ASF) fortsætter med at sprede sig i Kina med nu 80 rapporterede tilfælde fra 20 områder. Siden weekenden 24.-25. november omfatter smitten også hovedstadsområdet i Beijing. I mellemtiden er vira blevet fundet i bagagen hos kinesiske rejsende til Thailand.

Det skriver Pigprogress.net den 26. november 2018.

Billeder fra et ASF-udbrud i Jiangsu-provinsen i Kina.

Den 25. november rapporterede Thai Department of Livestock Development (DLD), at spor af ASF var blevet fundet i pølser i bagagen hos kinesiske turister, der ankom til Thailand gennem Chiang Rai lufthavn i den nordlige del af landet, ifølge Pasusart News. De rejsende kom fra Chengdu i Kinas Sichuan-provins.

Disse nye tilfælde bekræfter, at AFS-vira har mange måder at sprede sig på. Tidligere blev lignende resultater fundet i Sydkorea, Japan og Taiwan. De thailandske myndigheder har meddelt, at man nu træffer mange foranstaltninger for at bekæmpe ASF så meget som muligt, hvis smitten skulle optræde i thailandske svinebedrifter.

ASF i Beijing

I weekenden 24.-25. november bekræftede myndighederne også i Beijing storbyområde et udbrud af afrikansk svinepest. Vira blev fundet på to gårde i Fangshan-distriktet, ifølge det kinesiske ministerium for landdistriktspørgsmål (MARA). En gård havde 1.325 grise, den anden 429.

Beijing er den 20. region i Kina, der officielt har rapporteret forekomst af ​​ASF. Alle fire storbyområder i Kina (som også omfatter Tianjin, Shanghai og Chongqing) har nu rapporteret om ASF-udbrud. Der er stærke indikationer på, at det reelle udbrudsniveau er væsentligt højere end det, der rapporteres.

Andre nylig rapporterede udbrud omfatter gårde i Hubei Huangshi City (på en gård med 63 grise) og i Indre Mongoliets Baotou-område (på en gård med 63 grise).

DANSK FARM PRODUCERER FLERE HUNDREDE TUSINDE SLAGTESVIN

Danskejet kæmpefabrik i risikozonen

Danske investorer har over en periode på fire år opbygget en stor svinefarm i Kina med økonomisk støtte fra den danske regering gennem Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, og pensionskasserne. Det er Scandinavian Farms, der har etableret en helt ny svinefarm i Jiangsu-provinsen, hvor der indtil nu er konstateret tre udbrud af ASF.

Farmen er bygget op fra grunden baseret på dansk design og med dansk staldudstyr, der både skal sikre ordentlig dyrevelfærd og høje miljøstandarder. Derudover er der importeret danske avlsdyr, som bidrager med højere produktivitet, da en dansk so typisk kan producere dobbelt så mange slagtesvin som en kinesisk.

Direktør Jørgen Lindberg, SF.

Det første spadestik blev taget i 2013, og fra midten af 2014 blev de første slagtesvin leveret. I dag er produktionen oppe på omkring 150.000 slagtesvin om året. Målsætningen er at øge den årlige produktion til omkring 500.000 slagtesvin, og den plan er allerede ved at blive udrullet, idet produktionen fra midten af 2017 vil nå op på omkring 360.000 slagtesvin.

”Vi ser et rigtig fornuftigt marked i Kina, hvor vi både kan bidrage med kvalitet og høje miljøstandarder og samtidig opnå et solidt afkast på vores investering”, siger Jørgen Lindberg, direktør i Scandinavian Farms, ifølge IFU’s hjemmeside.

IFU og DAF er medinvestorer

IFU, der har stor erfaring med investeringer i svineproduktion og har gennemført mere end 130 investeringer i Kina, bidrager sammen med DAF med aktiekapital, lån og garantier til den kinesiske svinefarm. Den samlede investering i Kina er på godt 600 mio. kr.

DAF står for Danish Agribusiness Fund og er etableret med penge fra pensionskasserne  PensionDanmark  og  PKA  samt staten  og  IFU.

ASF har også ramt Jiangsu-provinsen

Den danske investering trues imidlertid af ASF-epidemien, der også har ramt Jiangsu-provinsen. Det skriver pigprogress.net den 20. august 2018.

Mindst tre udbrud af smitten er nu konstateret i denne provins, hvor den danske svinefabrik er opbygget. Det seneste udbrud fra august i år omfattede 88 døde svin i en besætning på i alt 615 dyr.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.