De unaturlige forhold i trådburene stresser minkene, som udvikler adfærdsforstyrrelser og som bider og skader hinanden. Foto: Dyrenes Beskyttelse. Billede fra Åbent Landbrug den 16. september 2018.

Danmark sakker bagud på sundheds- og dyrevelfærdsdagsordenen, så længe man tillader at minkindustrien holder millioner af dyr i små bure, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse 30.9. 2020

Rundt om i stort set hele Europa har man nu vedtaget et stop for minkproduktion eller taget initiativ til processen. Den danske dyrevelfærdspolitik er blevet overhalet indenom af lande, der normalt ikke scorer højt på dyrevelfærd, for eksempel Polen, Tjekkiet og Serbien. Men også lande Danmark normalt sammenligner sig med som Norge, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig og Belgien har alle stoppet eller iværksat en udfasning af deres minkproduktion.

Direktør Britta Riis, Dyrenes Beskyttelse

”Tiden er inde til, at vi også herhjemme tager et opgør med minkindustrien,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

”Vi risikerer at sakke bagud både i forhold til dyrevelfærd og i forhold til mulig smitte af COVID19 fra minkfarmene, hvilket senest har fået et stort minkproducerende land som Holland til at fremrykke deres nedlukning af minkindustrien til marts næste år. Spørgsmålet er, hvor længe man fra dansk side vil holde hånden under en produktion, som tjener penge på ringe dyrevelfærd og nu også muligvis udsætter mennesker for smitterisiko. Danmark kan ikke både være en nation, der bryster sig af at sætte dyrevelfærd højt og samtidig tillade, at millioner af mink holdes i små bure stik imod dyrets naturlige behov,” siger hun.

Mink et territoriale, solitære dyr som naturligt lever alene på meget store områder og gerne i nærheden af vand. Billeder fra Åbent Landbrug den 16. september 2018.

Da den danske minkindustri var på sit højeste, pelsede man 17 millioner mink om året. De seneste år har branchen dog været presset af en faldende afsætning og nu senest udbruddet af COVID19. Igennem længere tid har det i gennemsnit kostet den enkelte minkavler penge hver gang, han har solgt et skind.

”Den her industri er ikke god for nogen. Den tjener ikke landmanden, som sætter penge til. Den tjener ikke dyrene, som må lægge krop og lidelse til. Og nu ser vi også, at minkfarmene potentielt er smittekilder for COVID19. Det vil være i alles interesse, hvis de danske politikere får sat en udløbsdato for den her forældede industri og samtidig får den danske dyrevelfærdspolitik op på niveau med resten af landene omkring os. Jeg vil på det kraftigste opfordre til at minkproduktionen udfases så hurtigt som muligt,” siger Britta Riis.

FAKTABOKS: Derfor har mink dårlig dyrevelfærd

 • Danmark er en af verdens største minkproducenter.
 • Minkproduktionen strider fundamentalt imod dyrenes natur og behov.
 • Mink et territoriale, solitære dyr som naturligt lever alene på meget store områder og gerne i nærheden af vand.
 • I produktionen holdes flere mink sammen i meget små trådbure. De holdes på meget store farme, hvor dyrene står helt tæt op ad hinanden på rækker med flere tusinde dyr.
 • De unaturlige forhold stresser minkene, som udvikler adfærdsforstyrrelser og som bider og skader hinanden.

Redaktionen tilføjer:

Glem alt om et forbud, siger Socialdemokratiet

“Socialdemokratiet kommer ikke til at lægge stemmer til SF’s forslag om et forbud mod minkavl i Danmark i min tid som socialdemokrat”. Sådan siger medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, 67-årige Bjarne Laustsen, fra Socialdemokratiet, der er stærkt imod SFs forslag om at følge eksempelvis Norge og Holland og forbyde minkavl, ifølge landbrugsavisen 30. september 2020.

Bjarne Laustsen, MF for Socialdemokratiet. Han er bosat i Støvring i Himmerland

Bjarne Laustsen uddyber sit nej med disse begrundelser:

“Jeg synes det er usmageligt at SF og andre partier nu forsøger at udnytte coronaen, og situationen omkring at flere minkfarme er ramt af den, til at kræve et forbud. Mit synspunkt er tværtimod, at vi skal hjælpe en branche, der er i knæ fordi den ligesom en lang række andre danske eksportbrancher er kommet i klemme på grund af coronaen. Jeg føler med de avlere og deres familie, som bliver angrebet, fordi mennesker har smittet mink. Det er ikke minkene, der har smittet menneskene. Derfor vil det også være forkert, at støtte et forbud mod minkavl i Danmark”.

“Det er rigtigt, at vi skal sørge for, er at vi har en ordentlig dyrevelfærd, og at vores produktioner er miljørigtige og bæredygtige. Jeg er helt med på, at der for eksempel findes folk, der kun vil spise økologiske produkter – ja, selv Veganerpartier er nu opstillingsberettigede. Det har jeg stor respekt for. At folk træffer et valg om hvad de vil spise og forbruge. Men uanset hvilken produktionsform man vælger til fremskafning fødevarer og beklædning, er der miljø- og klimamæssige omkostninger. Jeg har stor tillid til at forbrugerne selv er i stand til at træffe det valg.”

 

Seneste nyt!

Stop for mink i Frankrig

Frankrig vil forbyde minkavl og brug af vilde dyr i omrejsende cirkusser. Det siger den franske miljøminister, Barbara Pompili, ifølge nyhedsbureauet AFP 28. september 2020.Ministeren vil dog ikke sætte en præcis dato på, hvornår de nye forbud vil blive indført.

Forbuddene vil blive indført, fordi Frankrigs “syn på vilde dyr har ændret sig”, siger hun. “At sætte en dato på det løser ikke problemerne. Jeg vil gerne starte processen, så vi kan komme i mål så hurtigt som muligt”, siger hun. Ifølge Barbara Pompili vil forbuddene træde i kraft i løbet af de “kommende år”.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Anne Louise Erholt

  Mit hjerte græder!
  Jeg syntes bestemt, at minkproduktionen skal udfases også i danmark, men ikke på den måde som det forgår nu!
  Føj siger jeg bare -levende mink mases, brændes og bliver udsat for mange andre grusomheder bare for, at slippe af med dem NU!
  Kan vi være det bekendt? Jeg får seriøst kvalme!
  Jeg er helt med på, at hvis det er den beslutning der tages -at alle mink skal aflives så er det sådan det er, men hvornår var det lige at vi i danmark bare lukker øjnene for dyremishandling!
  Noget/nogen må gøre noget -det er bare ikke Ok!!!
  Anne

 2. Inge nørgaard

  En helt forfærdelig situation, jeg kan slet ikke holde ud at se hvordan de afliver alle de mink!!! Men hvad værre er ,hvordan hel……ede er det de behandler levende dyr!!! Det er faktisk endnu værterne, der må da være en minimums grænse for hvordan vi kan tillade os at holde levende dyr, afskaf det erhverv som i de lande vi ynder at sammenligne os selv med hvad angår dyrevelfærd.

Skriv en kommentar