Af med skoene og sprit på hænderne hvis du vil se mink

????????????????????????????????????????????????????????????

Sander Jacobsen er PR-chef for Kopenhagen Fur.

De danske minkavlere har følt sig tvunget til at indføre skærpede hygiejneregler i forbindelse med weekendens Åbent Landbrug-dag søndag 21. september. Her bliver danskerne inviteret indenfor på seks særligt udvalgte minkfarme, der gerne vil demonstrere, at pelsdyrene trives og har det godt.

»Vi har haft en del overvejelser om, hvad vi skulle gøre for både at beskytte mennesker og dyr, så ingen bliver smittet med den her bakterie, hvis den er til stede hos enten dyrene eller de besøgende. Derfor bliver alle bedt om at skifte fodtøj og desinficere hænderne både på vej ind og ud af stalden«, siger Sander Jacobsen, der er PR-chef hos Kopenhagen Fur til Politiken 19. september 2014.

Landbrug & Fødevarer har valgt helt at lade være med at modtage gæster i svinestaldene i forbindelse med Åbent Landbrug, efter sundhedsminister Nick Hækkerup nedlagde forbud mod, at fabrikker, hvor der er konstateret svine-MRSA, kunne fungere som besøgsgårde.

NickHakkerup

Sundhedsminister Nick Hækkerup har endnu ikke fået øje på MRSA-truslen fra minkindustrien.

Mens den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 i øjeblikket spreder sig med hidtil uset hast blandt mennesker, er den i løbet af det seneste år også fundet i tre syge mink fra forskellige farme her i Danmark. Mindst 25 patienter med tilknytning til minkbranchen er konstateret MRSA-smittede.

Alligevel har pelsfabrikanterne så sent som i 2013 afvist at deltage i en kortlægning af bakteriens forekomst på landets 1600 minkfabrikker. PR-chef Sander Jacobsen medgiver, at man var med i forberedelsen af et projekt fra Danmarks Tekniske Universitet, men besluttede at hoppe fra løftet om en medfinansiering. Han kalder afslaget en prioriteringssag.

»Det har indgået i en større prioritering af vores forskningsmidler, hvor vi har valgt at prioritere andre ting,« siger han. Hvordan sundhedsminister Nick Hækkerup agter at pålægge pelsdyrfabrikkerne at få styr på MRSA-truslen, vides ikke.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.