Agroproducenterne har kun opslået 118 job i 2015

Østarbejdere_jordbærTrods gyldne løfter om masser af nye jobs i landbrugsindustrien, er det kun få landmænd, der søger efter danske medarbejdere via Jobnet. Arbejdsgiverne har kun opslået 118 ledige stillinger inden for landbruget i løbet af hele 2015, og tendensen var den samme i 2014. Det viser en optælling 26. oktober 2015, som 3F har lavet på baggrund af jobannoncer på Jobnet.

ArneGrevsen194mb

Arne Grevsen, 3F.

Formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen, siger til Fagbladet 3F:

“Vi må kræve, at arbejdsgivere i landbruget udbyder mulighed for beskæftigelse på Jobnet, og ikke udelukkende rekrutterer arbejdskraften fra Østeuropa. Ellers vil ledige ikke få gavn af den nye aftale omkring kortere ansættelser på dagpengeområdet.”

De 118 jobopslag i 2015 dækker blandt andet over ledige job som landbrugsmedhjælpere, dyrepassere, sæsonarbejdere, minkarbejdere og traktorførere.

Tendensen var den samme i 2014. Arbejdsgivere i landbruget søgte blot 156 gange en ny medarbejder i perioden 11. november 2013 til 11. november 2014, viser en optælling fra 3F.

Ifølge Danmarks Statistik beskæftigede landbruget i 2013 omkring 25.000 personer på fuld tid eller deltid. Dermed har under én procent af jobbene i den danske landbrugssektor været slået op som ubesatte på Jobnet.

Modelfoto.

Modelfoto: Magnus Møller.

Arne Grevsen mener, at det er meget bemærkelsesværdigt, at danske landmænd ansætter omkring 10 gange så mange udenlandske praktikanter i forhold til det antal ledige job, arbejdsgiverne på landbrugsområdet har slået op på Jobnet i 2015.

“Jeg er ikke ude på at udstille landbrugets arbejdsgivere. Jeg vil meget hellere samarbejde om, at vi får synliggjort de ledige job, der er på landbrugsområdet. Vi må se det som en fælles udfordring,” siger Arne Grevsen til Fagbladet 3F og tilføjer:

“Der er mange gode job på landbrugsområdet. Jeg forudsætter selvfølgelig, at det er job til en ordentlig løn efter overenskomsten.”

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.