Alle havens sommerfugle på smuk plakat

Citronsommerfugl

Citronsommerfugl er en iøjnefaldende forårsbebuder. Hannen har en kraftig citrongul farve og hunnen en mere lys grønlig . Vingefanget svinger fra 54-64 mm. Foto: Peder Størup.

Naturfotografen Peder Størup er klar med en ny flot plakat med havens dagsommerfugle. Med den på din væg kan du lære Danmarks mest almindelig dagsommerfugle at kende.

Vil du have glæde af sommerfuglene og af andre vilde arter i din have, så giv noget af den tilbage til naturen, opfordrer Peder Størup, der er fotograf og sælger plakaten i sin web-butik, natur-shop.dk.

– Giv plads til nogle af de planter, sommerfuglenes larver lever på, og lad et hjørne af græsplænen med sol og læ blive lidt langhåret, så de vilde planter kan nå at blomstre og sætte frø. Brug helst ikke sprøjtegift og kunstgødning, og lad gerne et udgået træ eller en bunke grene blive liggende, for at sommerfuglene har et sted at overvintre, råder han.

Fra 1870 og til i dag er der i alt fundet 98 forskellige arter af dagsommerfugle i Danmark. Af dem har 76 været fastboende eller har været her i kortere eller længere perioder.

Derudover er der en række almindelige trækgæster samt tilfældige fund, som ikke kan overleve den danske vinter. Af de 76 arter, som regnes for at være hjemmehørende i Danmark, er 12 uddøde. Hovedparten af de andre er truet i større eller mindre grad som følge af, at deres levesteder er forsvundet, og kvaliteten af de resterende levesteder forringet.

Plakaten er 40 x 50 cm og koster 200 kr. incl. forsendelse. Den kan købes på natur-shop.dk.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.