NNF har taget bladet fra munden i denne nyhedsartikel, der rummer en besk anklage mod landbrugets selviske opførsel. Læs hele den originale artikel her. Illustration: Skærmbillede fra NNF

Landbruget er »fløjtende ligeglad« med danske arbejdspladser og er – selv uden en CO₂-afgift – allerede i fuld gang med at afvikle sig selv, lyder det fra et rasende Fødevareforbund efter slagterilukning i Ringsted

Jim Jensen, NNF

Næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, har skrevet denne nyhedsartikel den 18. april 2024, hvor landbrugets absolutte mangel på solidaritet med lokalsamfundet og med sig selv hudflettes. Vi bringer hele indlægget her samt en efterskrift med en smule statistik:

Jeg mener…

Det er absurd, at landbruget modtager milliarder af offentlige støttekroner, men samtidig lukker den ene danske arbejdsplads efter den anden. Snart bidrager dansk landbrug ikke med andet end stanken af gylle, konstaterer næstformand for Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.

I løbet af de sidste 25 år er 29 svineslagterier og forædlingsvirksomheder lukket, og 9.700 danske arbejdspladser er blevet nedlagt. Danish Crowns lukning af slagteriet i Ringsted er den seneste i den alt for lange række.

LÆS OGSÅ: Danish Crown i Ringsted lukker: ”Vi har fuld fokus på at hjælpe medlemmerne”

Gennem tiden har Danish Crowns forklaringer på, hvorfor lukningen af slagterierne var uundgåelig skiftet.

Først var det stordriftsfordele, der blev peget på, når slagterilukninger blev meldt ud. Derefter var det frustration over de høje danske lønninger.

Senest er det manglen på slagtegrise, som koncernen angiver som årsag til lukningerne af blandt andet slagterierne i Sæby og nu Ringsted.

”Danish Crown og landbruget har i 25 år fundet på forskellige undskyldninger for at dække over, at de i bund og grund er fløjtende ligeglade med danske arbejdspladser”

    – Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

 

Et problem, som Danish Crowns ejere, nemlig landbruget, selv har skabt ved at eksportere så mange smågrise ud af landet til slagtning i stedet for at lade dem slagte i Danmark. Og lige om lidt bliver det nok CO2-afgiften, der skal holde for.

Bundlinjen er, at Danish Crown og landbruget i 25 år har fundet på forskellige undskyldninger for at dække over, at de i bund og grund er fløjtende ligeglade med danske arbejdspladser.

Milliarder i offentlig støtte

Det er fuldstændig absurd, at landbruget lukker tusindvis af arbejdspladser, mens det samtidig har fået grotesk mange milliarder ind i offentlige støttekroner.

Det gør landbruget ud fra fortællingen om Danmark som et landbrugsland, men sandheden er, at det er længe siden, at landmændene stoppede med at ansætte dansk arbejdskraft ude på gårdene.

”Landmændene forventer opbakning fra den danske befolkning, der skal leve med stanken af gylle på markerne, døde fjorde og øde havbunde, en udpint natur og klimaforandringer”

    – Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

 

Og om kort tid giver de 40 millioner grise, der hvert år bliver født på danske gårde, kun job til omkring 5.000 slagteriarbejdere.

På trods af det forventer landbruget stadig, at politikerne poster milliarder af kroner i landbrugssektoren. Og landmændene forventer opbakning fra den danske befolkning, der skal leve med stanken af gylle på markerne, døde fjorde og øde havbunde, en udpint dansk natur og klimaforandringer.

Danske grise skal give danske arbejdspladser

Det gør mig usigeligt ondt, at knap 1.200 dygtige slagteriarbejdere fra Ringsted nu skal ud at finde nyt arbejde, fordi der ikke er slagtegrise nok i Danmark.

LÆS OGSÅ: 29 slagterier og forædlingsvirksomheder er lukket på 25 år

Danske grise giver ikke arbejde til danske slagteriarbejdere, men til slagteriarbejdere i Tyskland, Polen, Italien og Spanien. Det er både frustrerende, trist og meget uforståeligt.

”Gyllen består, mens arbejdspladserne for længst er forsvundet”

    – Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

 

Med lukningen af slagteriet i Ringsted i år og lukningen af slagteriet Sæby sidste år, er der ikke længere et slagteri øst for Lillebælt eller nord for Herning.

Når lugten af gylle næste forår driver over de sjællandske, fynske og nordjyske marker, giver det forhåbentlig stof til eftertanke hos befolkningen. At gyllen består, mens arbejdspladserne for længst er forsvundet.

Mange steder hænger opbakningen til dansk landbrug i en tynd tråd, og samtidig hører jeg ofte omkvædet “landbruget skal udvikles, ikke afvikles”. Men med den fart landbruget afvikler arbejdspladser, ikke mindst i yderområderne, så er det hverken politikerne eller befolkningen, der afvikler dansk landbrug. Det klarer landbruget helt selv.

LÆS OGSÅ: Landbruget lukker 800 danske arbejdspladser

FAKTABOKS

Lukningen i Ringsted rammer især udlændinge

  • I 2008 var 20 pct. af de 52.100 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere inden for fødevareområdet udenlandske statsborgere. I 2020 var andelen steget til 33 pct. og beskæftigelsen til 52.500 fuldtidsbeskæftigede.
  • Næsten 26 pct. af de lønmodtagere, der var beskæftiget inden for Svineproduktion i 2020, var ukrainske statsborgere, og 17 pct. kom fra Rumænien. I branchegruppen Slagterier var de fleste udlændinge fra Polen og udgjorde 14 pct. af alle beskæftigede i branchegruppen. Inden for Gartneri var der større diversitet med en mere ligelig fordeling af beskæftigede fra Litauen, Polen og Rumænien. Kilde: Danmarks Statistik
  • Danish Crown beskæftiger hundredvis af polakker og 30-40 andre folkeslag, og på det nu lukkede slagteri i Sæby var der f.eks. mange burmesere, og slagterikoncernen har fået flere priser for god integration. Men trods fyring af hundredvis af slagteriarbejdere i de senere år, stiger andelen af ikke-danske statsborgere ikke på koncernens slagterier.
  • »Ud af Danish Crowns 6.120 timelønnede medarbejdere er de 2.031, eller 33,19 pct. ikke danske statsborgere. Det tilsvarende tal var for to år siden 29,93 pct.,« oplyste slagterikoncernens pressechef Jens Hansen til Berlinske i 2015. Hansen fortalte også, at på koncernens største slagteri i Horsens er 45 pct. af de timelønnede slagteriarbejdere ikke-danske statsborgere. Det svarer til 663 mand ud af 1.487 slagteriarbejdere.
  • Ringsted Kommunes største private arbejdsplads er svineslagteriet, som er et datterselskab af slagterikoncernen Danish Crown, der i Ringsted beskæftiger omkring 900 ansatte (2021), hvoraf mange er udlændinge. De slagter omkring 45.000 svin pr. uge, og dermed er slagteriet på Bragesvej et af de større under Danish Crown. Ud over de 900 ansatte på slagteriet er der samlet over 300 ansatte i fødevarekontrol og i rengøringsfunktioner. Kilde: TrapLex
  • Ifølge en intern NNF-analyse fra 2021 er der et konstant faldende antal etniske danskere, som arbejder på slagterierne:

    Kilde: Internt notat fra NNF februar 2021

Bannerbillede: Fremover skal hundredetusinder af sjællandske svin køres de 200 kilometer eller mere til de sidste DC-slagteri i Horsens. Foto: Red Star/DCPresse

Visited 74 times, 8 visit(s) today

Kommentarer

  1. Klaus hermansen

    God morgen Vil bare gøre opmærksom på at der på Bornholm ligger et slagteri som nok også har en begrænset levetid Vi er mange der håber det vil indebære en kraftig reduktion i vores massive svineproduktion Vh klaus

  2. Jan Stampe Nielsen

    Det er jo ikke længe siden, at landbruget, deres organisationer og politiske oppassere (venstre, moderaterne, Danmarksdemokraterne og socialdemokratiet) i store vendinger beskrev hvilket kæmpetab det ville være, hvis Landbruget skulle til at betale lidt for deres CO2 udledning. Hele landsdele stod til at lukke fordi stort set alle håndværkere, nok ikke havde noget at lave, når landbruget blev “tvunget” til at lukke ned. Man begræd åbenlyst det forventede tab af arbejdspladser.
    Nu lukker samme landbrug Danish Crown i Ringsted. 1200 fyres. Lukningen skyldes tilpasningen til markedet, som det så smukt hedder, men, men, men…
    Hvem ejer Danish Crown, som har haft milliardoverskud i en hel del år (som udbetales til ejerne)?Hvem sidder i bestyrelsen og ledelsen? Og hvem ejer en del af de slagterier i Tyskland og Polen hvor de stakkels svin nu skal transporteres til, fordi arbejdskraften og produktionsomkostningerne er billigere. Det gør dansk landbrug!
    Leve Poldanor og Axzon gruppen.

  3. Lars Nielsen

    Vi hører ofte, at landbruget støttes med milliarder af kroner. Jeg tvivler ikke på, at det er rigtigt, men jeg mangler at høre hvad tilskuddene går til/ hedder.
    Kan nogen gøre rede for, hvordan det hænger sammen.
    En del, eller endda det meste, stammer vel fra EU?
    Men hvordan hænger det sammen?

  4. Søren Rønhede

    Tidligere har man kunnet antage, at Socialdemokratiets massive støtte til giftlandbruget skyldtes hensyn til NNF. Men nu er det vel kun hensynet til den nuværende regeringsdannelse ? (ud over dumhed og dovenskab)

  5. Saga Carolin Jacobsen

    Sloganet er: Flæskefabrikkerne ud af Danmark

Skriv en kommentar