FNF_logo_final_low_resDe lokale beboere ser ud til at have vundet en årelang kamp mod byggeplanerne for en meget stor danskejet svinefabrik ved landsbyen Zegrze i det nordvestlige Polen. Det skriver Politiken 13. august.

Gennem 11 år har striden bølget frem og tilbage mellem en række polske beboergrupper og det store danskejede, multinationale svineselskab Poldanor. Så sent som for et par måneder siden fik det danske selskab en regional miljøgodkendelse af projektet, men nu har borgmesteren i den lokale kommune i Swieszyno sagt nej. Det sker med henvisning til miljørisikoen og den store lokale modstand.

Borgmesterens beslutning kommer bag på Poldanors polske direktør, Crzegorz Brodziak:

– Det overrasker os meget i lyset af den ellers positive afgørelse, som vi fik fra de regionale muiljømyndigheder  for cirka to måneder siden.

Poldanor
Danske svineproducenter frembringer sammenlagt 3,8 mio. slagtesvin om året i udlandet. Poldanor (billedet) er langt det største selskab i Polen.

Derimod er den polske miljø- og landbrugsaktivist Marek Kryda fra miljøkampagnen ARC 2020 meget tilfreds med afgørelsen. Han har længe kritiseret Poldanor og betegner afgørelsen som uhyre vigtig:

– Afslaget viser, at lokale indbyggere og lokale politikere ønsker at have indflydelse på, hvad der foregår i deres eget område. Den viser også, at der mange steder i Polen er et voksende ønske om en udvikling for landbruget, som kan udgøre et alternativ til store svinefarme.

Læs om Poldanor her: http://www.poldanor.com.pl/da/o-poldanor-sa

Comments are closed.