Beboere siger nej til dansk gigantsvinefabrik i Polen

FNF_logo_final_low_resDe lokale beboere ser ud til at have vundet en årelang kamp mod byggeplanerne for en meget stor danskejet svinefabrik ved landsbyen Zegrze i det nordvestlige Polen. Det skriver Politiken 13. august.

Gennem 11 år har striden bølget frem og tilbage mellem en række polske beboergrupper og det store danskejede, multinationale svineselskab Poldanor. Så sent som for et par måneder siden fik det danske selskab en regional miljøgodkendelse af projektet, men nu har borgmesteren i den lokale kommune i Swieszyno sagt nej. Det sker med henvisning til miljørisikoen og den store lokale modstand.

Borgmesterens beslutning kommer bag på Poldanors polske direktør, Crzegorz Brodziak:

– Det overrasker os meget i lyset af den ellers positive afgørelse, som vi fik fra de regionale muiljømyndigheder  for cirka to måneder siden.

Poldanor

Danske svineproducenter frembringer sammenlagt 3,8 mio. slagtesvin om året i udlandet. Poldanor (billedet) er langt det største selskab i Polen.

Derimod er den polske miljø- og landbrugsaktivist Marek Kryda fra miljøkampagnen ARC 2020 meget tilfreds med afgørelsen. Han har længe kritiseret Poldanor og betegner afgørelsen som uhyre vigtig:

– Afslaget viser, at lokale indbyggere og lokale politikere ønsker at have indflydelse på, hvad der foregår i deres eget område. Den viser også, at der mange steder i Polen er et voksende ønske om en udvikling for landbruget, som kan udgøre et alternativ til store svinefarme.

Læs om Poldanor her: http://www.poldanor.com.pl/da/o-poldanor-sa

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.