Blodpropper på en pølsepind

Efter tre års tæppebombning af de sagesløse avislæsere med store annoncer for kolort, gummisex og ornesæd samt griseører til kinesiske husmødre synger Landbrug & Fødevarers 60 mio. kr. dyre image-kampagne på sidste vers.

Det gør opfindsomheden også.

I dagens aviser kan man læse, at det er de danske svineproducenter, vi har at takke, hvis vi skal slippe levende fra en tur på operationsbordet i det danske sygehusvæsen. Kirurgens indsats nævnes ikke med et ord, han er tilsyneladende fraværende.

Men læs selv – her er et uddrag af annonceteksten:

“I produktionen af pølseskind er vi nemlig også i stand til at producere lægemidlet heparin, der bruges som blodfortyndende medicin ved operationer. Så næste gang, du er på operationsbordet, skal du ikke blive overrasket, hvis de giver dig lidt pølseskind”.

Hvis man skal være venlig, så er der tale om noget forfærdeligt sludder.

Heparin001

Det blodfortyndende lægemiddel heparin*) fremstilles ikke af ”pølseskind”. Der er tale om en naturlig antikoagulant, der findes i mange væv, bl.a. i lunger og blodårer, men i medicinalindustrien udvindes heparin fra slim i grisetarme.

Hvis man skal være uvenlig, så er det direkte usandt at påstå, at danske svineproducenter fremstiller heparin. Det gør den internationale lægemiddelkoncern LEO Pharma på koncernens fabrik i Cork i Irland. Om der overhovedet indgår danske ”pølseskind” i den irske produktion, har man ikke ønsket at oplyse.

Helt galt går det for reklamefolkene, når de illustrerer annonceteksten med et billede af to korslagte, røde pølser. Man må antage, at det er utilsigtet med den morbide anvendelse af korset som symbol, men faktuelt er det helt ude i hampen at påstå, at røde pølser bidrager til at bekæmpe blodpropper. Det gør de lige præcis ikke, da grisetarmene renses omhyggeligt for slim, før de anvendes i fødevareproduktionen.

*) Leksikon: Heparin er en sulfateret glucosaminoglycan. Heparin er en naturlig antikoagulant som findes i mange væv (bl.a. i lungerne og i arterievægge). Heparin bindes stærkt til blod-proteinet, antiprothrombin III, og komplekset hæmmer enzymerne i blodkoaguleringsprocessen.
Dokumentation  

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.