Den 29. januar er der fundet en ny variant af influenzavirus. Virusset blev fundet hos en borger og stammer formentlig fra svin, skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse, der er offentliggjort sidst på dagen fredag den 12. februar 2021. Der oplyses intet om, hvorfor SSI har ventet med at offentliggøre fundet. Hverken Danish Crown eller Danske Svineproducenter har kommenteret sagen

Det er første gang, at der i Danmark er konstateret smitte med influenzavirus mellem dyr og mennesker. Der er dog set sporadiske tilfælde af smitte med influenzavirus mellem dyr og mennesker i udlandet. Den nye variant kan ikke smitte fra menneske til menneske, mener SSI.

– På nuværende tidspunkt har vi ikke fundet tegn på, at det pågældende virus skulle have en særlig evne til at springe fra svin til mennesker. Der er heller ingen data, der tyder på, at det kan smitte mellem mennesker, siger afsnitsleder i SSI Ramona Trebbien.

I modsætning til de beroligende forsikringer fra SSI så har virolog og professor Lars Erik Larsen, KU, fornyligt advaret ganske indtrængende mod netop denne situation, fordi der cirkulerer mindst 22 svineinfluenza virus i den ekstremt store danske svineindustri. Læs advarslen her:

Svineindustrien: En tikkende bombe

SSI vurderer, at der er tale om et enkeltstående tilfælde, da der ikke har været tegn til yderligere smittespredning, og at det ikke giver anledning til bekymring for folkesundheden.

Ramona Trebbien, SSI

Borgeren bor på landet, og havde underliggende sygdom, men ikke kontakt til svin.

Borgeren havde typiske symptomer for covid-19 og influenza og blev siden testet positiv for influenzavirus. Efter en nærmere undersøgelse af virusset viste det sig, at virusset var anderledes end de sædvanlige sæson-influenzavirus.

– Borgeren har ikke selv haft kontakt med svin, og der er ikke påvist yderligere tilfælde i forbindelse med smitteopsporingen.  På samme måde er der heller ikke tegn på smitte hos andre, inklusiv nære kontakter, oplyser Ramona Trebbien. Ifølge Statens Serum Institut har ikke været muligt at påvise kilden til smitten.

Læs den faglige vurdering af virus’ egenskaber og risikoen for spredning i befolkningen: Besvarelse_om_svineinfluenza_i_mennesker_03-02-21_redigeret

Opdatering lørdag kl. 0800

Hverken Jais Valeur fra Danish Crown, fødevareminister Rasmus Prehn eller sundhedsminister Magnus Heunicke har kommenteret, så betydningen for eksporten og folkesundheden kendes ikke.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Jeppe Hauberg Hansen

  Han har ingen kontakt til svin.
  Virus smitter ikke imellem mennesker.
  Kommer det så fra luften, en luftbåren virus
  Mystisk…

 2. Håber ikke at det er starten på noget værre end det vi lever i nu.

 3. Torben Aagesen

  Amerikanske studier har påvist smitte i op til 2 km fra smittekilden ad luftvejen.
  Men Smittevejen kan i dette tilfælde være
  indirekte via personer, der har opholdt sig i besætningen og efterfølgende har haft tæt kontakt med kvinden, eller via luften.
  Iflg Dansk Veterinær Konsortiums faglige vurdering af virus’ egenskaber og risikoen for spredning i befolkningen,

 4. Pingback: Statens Serum Institut tager ikke hensyn til samfundets interesse i sagen om svineinfluenzaramt dansker | Gylle.dk

Skriv en kommentar