DanJorgensen3
Dan J.-planen får ingen effektiv betydning for smittefaren fra de mange danske MRSA-inficerede svinefabrikker.

Fødevareminister Dan Jørgensen har i dag fremlagt en fempunktsplan for at begrænse spredningen af MRSA fra svinestalde til omverdenen. Planen vil hjælpe, mener Landbrug & Fødevarer i en officiel pressemeddelelse 3. juni 2014 med overskriften “L&F bakker op om Fødevareministerens fempunktsplan mod MRSA”.

Men uofficielt lægger man ikke skjul på, at den presseglade Dan Jørgensen igen har præsteret en omgang varm luft.

I en intern mail fra projektleder Ida Binnerup til Landbrug & Fødevarers kontaktpersoner siges det lige ud, at Dan Jørgensens 5-punktplan ingen betydning vil få.

Mailen er sendt samme dag som pressemeddelelsen men kun til “landmænd med grise og kontaktpersoner i foreningerne”. Hensigten er at berolige de såkaldte besøgslandmænd, der kunne frygte, at der ikke længere må komme besøg på deres gårde.

Projektlederen skriver:

“Men hvad betyder det for alle jer, der har gæster i stalden? Skal I gøre noget anderledes i dag i forhold til i går? Svaret er ’Nej, som udgangspunkt ændrer Dan Jørgensens 5-punkts-plan ikke ved, hvordan I skal agere. Overtrækstøj og håndvask er stadig svaret.’

SkoleIdaBinderup
Projektleder Ida Binderup har ansvaret for mange skolebørns besøg på MRSA-inficerede svinefabrikker.

Fremhævelsen er med i teksten. Ida Binderup udsendte også en tilsvarende beroligende mail til L&F-kontaktpersonerne 11. maj, da det var blevet afsløret, at svine-MRSA havde forårsaget de første dødsfald i Danmark.

Fagbladet Ingeniøren.dk sammenligner Dan J.-planen med den norske fremgangsmåde, der er helt anderledes radikal. Modsat den danske minister har den norske fødevarestyrelse vedtaget, at de dødelige MRSA-bakterier fra svin skal bekæmpes ved kilden i staldene. Nordmændene screener nu samtlige svinefarme i landet.
I Norge vil regeringen heller ikke nøjes med at isolere de smitsomme MRSA-bakterier i svinestaldene for at bekæmpe bakterien. Det er ellers, hvad planen, som den danske fødevareminister Dan Jørgensen (S) lancerer, går ud på, skriver Ingeniøren.dk.

Nordmændene er i stedet i gang med at screene samtlige af landets 1150 svinefarme for bakterien, som indtil videre har kostet fire danskere livet. Det gør Norge for at forhindre, at smitten bliver spredt ud til samfundet fra svinestaldene, som tilfældet er i Danmark.

Comments are closed.