Her er en af de mange påstande, der fyres af i kampagnen.

Den danske slagterigigant Danish Crown kører lige nu – med deres egne ord – den største reklamekampagne, de nogensinde har lavet. I tv, radio, avisannoncer og på reklamesøjler i hele landet fortæller de, at deres “grise er mere klimavenlige, end du tror”, og de kalder deres grise “klimasvin”.

Men det budskab møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk og den grønne tænketank Concito. Det skriver DR Nyheder den 23. september 2020.

Direktør Anja Philip, Forbrugerrådet

– Det lyder meget positivt, og man kan godt forledes til at tro, at når der står klimavenligt, så gør man noget godt for klimaet. Men det er i udgangspunktet klimabelastende at producere kød i Danmark. Derfor havde det været mere rigtigt at kalde det “mindre klimabelastende, end du tror”, siger Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

– Det er med til at vildlede os. Det er med til at gøre det, vi med et godt dansk ord kalder greenwashing, tilføjer hun til DR Nyheder.

Et vigtigt budskab

Hos Danish Crown svarer direktør for marketing og innovation Mette Færch, at de i kampagnen ikke direkte påstår, at grisekød er klimavenligt.

– Det er jo ikke det, vi siger i kampagnen. I kampagnen siger vi, at grisen er mere klimavenlig end forbrugerne tror. Det er et rigtig vigtigt budskab for os, siger Mette Færch.

Direktør Mette Færch, Danish Crown

Hun henviser til en undersøgelse, som slagterikoncernen selv har lavet, der viser, at mange danskere tror, at svinekød udleder mere, end det gør.

Så man skal ikke tro, at det er klimavenligt kød?

– Man skal vide, at det er mere klimavenligt, siger Mette Færch.

Men det argument køber Michael Minter fra Concito ikke.

– Hvordan skal det forstås, hvis det ikke skal være et signal om, at det her er et klimarigtigt valg? spørger han.

– Det er hele fortællingen, det pakkes ind i som godt kan give et indtryk af, at det er et klimavenligt produkt, og det er problematisk, siger han og nævner, at der generelt vil være et meget lavere klimaaftryk ved at spise plantebaseret.

Michael Minter, Concito

Ingen forskel fra andet dansk grisekød

I pressemeddelelsen skriver Danish Crown også sådan her: ”Der forskel på kød, og med det nye klimabudskab på emballagen til vores klimakontrollerede gris viser vi, at man ikke kan skære alle grise over én kam” og “Klimaaftrykket fra grisekød fra Danish Crown er reduceret med 25 % pr. kg. siden 2005”.

Det bygger de på en beregning, som de har lavet sammen med Aarhus Universitet, af, hvor mange drivhusgasser produktionen af en gris udleder i dag sammenlignet med 2005. Beregningen viser, at klimagasserne er reduceret med 25 procent.

Men ifølge Jørgen E. Olesen, der er professor på instituttet, der har lavet rapporten, viser rapporten ikke, at grise fra Danish Crown udleder mindre end andre danske grise.

– Det kunne sagtens være det samme, hvis den kom fra et andet dansk slagteri. Det er der sikkert ikke forskel på – i hvert fald ikke, hvis det er dansk kød, siger han.

Læs hele artiklen

Det er denne mand, der står bag den vildledende markedsføring af danske svin som særligt klimavenlige. Han hedder Jais Valeur og er topchef i Danish Crown. Og det er hans ide, at danske svin skulle kunne markedsføres som særligt klimavenlige overfor de intetanende forbrugere. Foto: Danish Crown

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    trist de ikke vil indse at de tages med fingrene i kagedåsen, hver evige eneste gang.
    Og noget sådant er man selv med til at understøtte. Landbrugslobbyen trives i bedste velgående, og ingen politikere agter at stoppe deres fremturen.

  2. Anna Sørensen

    Man kan jo bare læse den skønne beretning om Poppelgrisene, der er økologisk og dyrevenligt landbrug, så ved man hvordan det skal gøres. ;o) Den står i månedens nummer af Samvirke.

    Kødet er i øvrigt også fantastisk velsmagende. Det hjælper jo også altsammen med til en god til helheds-oplevelse, hvis man kan sidde med en god grøn samvittighed og vide grisene har haft et godt liv!

    I min familie holder vi igen med kødet, som vi altid har gjort. I min barndom kunne 500 g fars rækker til 7 personers aftensmad!

    Fornøjelsen bliver kun større, når man spiser mindre og bedre kød. Lige nu planlæger vi en omgang Æbleflæsk, lavet som min Mor gjorde. Dvs. stegt flæsk/bacon, æbler stegt i fedtet + godt med sukker (giver den skønne æblesovs). Dertil kogte melede kartofler og hvid mælkesovs (med fløde ;o).

    Den slags mad kan man ikke spise hver dag, det er både for fedt og for sødt, men princippet om det skal være økologisk overholdes altid!

    Når man ikke får noget så tit, smager det endnu bedre, når det endeligt sker. Og så passer det så dejligt til årstiden og vækker gode minder.

    Mange efterårs- og Poppelgrise-æbleflæske-hilsner fra Anna Sørensen ;o)

Skriv en kommentar