Det er Jais Valeur, der er på anklagebænken. Han er CEO hos Danish Crown. Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening vil nu bruge retssystemet til at få Danish Crown til at fortælle sandheden om deres klimaskadelige fødevarer til de danske forbrugere. Det er betegnelsen ’Klimakontrolleret gris’ og sloganet ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’, der er en klar overtrædelse af markedsføringsloven, mener organisationerne. Kravet er, at Danish Crown dementerer udsagnene med samme styrke og udbredelse, som de er blevet markedsført. Pressefoto

Klimabevægelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening følger nu den globale trend med at bruge retssystemet i kampen for klima og miljø. Foreningerne er gået sammen om at kræve, at slagterikoncernen Danish Crown øjeblikkeligt stopper med at greenwashe dansk svinekød med formuleringer, der er groft vildledende. Retter koncernen ikke ind, har foreningerne instrueret deres advokater om at tage sagen hele vejen i det danske retssystem for dels at få nedlagt forbud mod at bruge formuleringer som for eksempel ’Klimakontrolleret gris’ og ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’, og dels kræve, at Danish Crown bruger lige så mange annoncepenge på at fortælle forbrugerne sandheden, som koncernen har brugt på vildledningen

Det skriver de tre organisationer i en pressemeddelelse den 29. maj 2021.

Klimabevægelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening følger nu den globale trend med at bruge retssystemet i kampen for klima og miljø.

”Klimabevægelsen har længe sendt klager til Forbrugerombudsmanden med henblik på at stoppe virksomheder i at markedsføre sig som klimavenlige. Nu tager vi et skridt videre, og vil om nødvendigt stævne Danish Crown, der i særlig grad har lavet store kampagner for at greenwashe deres klimaskadelige produkter”, udtaler Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder ved Klimabevægelsen i Danmark, som er en paraplyorganisation for en række klimagrupperinger heriblandt Den Grønne Studenterbevægelse.

Det er reklamer som denne, de tre grønne organisationer vil have trukket tilbage.

Vil have sandheden om produkterne frem

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, uddyber: ”De store producenter af animalske fødevarer er nødt til at forstå, at intensiv produktion af f.eks. svin, som spiser enorme mængder foder, aldrig kan blive klimavenligt.”

For organisationerne er det vigtigt at slå fast, at man på ingen måde kæmper imod dansk landbrug generelt. Det handler udelukkende om, at de danske forbrugere i det mindste har ret til at kende sandheden – hele sandheden – om de produkter, vi sætter på middagsbordet.

Mette Susgaard, der er talsperson for Den Grønne Studenterbevægelse, udtaler: ”I Den Grønne Studenterbevægelse kæmper vi for et nyt, klimavenligt landbrug. Men det er ikke muligt, så længe at landbrugs- og fødevaregiganter får lov til at bruge mange, mange millioner på at mislede befolkningen til at tro, at deres produkter er klimavenlige.”

Organisationerne starter indsamling til retssagen

Målet for organisationerne er at føre sagen hele vejen igennem retssystemet og få rettens ord for, at Danish Crown har overtrådt markedsføringsloven, og at koncernen pålægges at fortælle sandheden lige så kraftigt, som den har vildledt, altså at bruge præcis lige så mange millioner på at give forbrugerne det sande billede af dansk svinekød. Derfor lancerer organisationerne samtidig en landsdækkende indsamling af midler til at køre sagen for. Målsætningen er 200.000 kroner.

Det er Sirius Advokater, der fører sagen for de to organisationer. Advokat Marc Malmbak Stounberg mener, at sagen kan få stor betydning:

”Det er første gang, at de danske domstole skal tage stilling til en sag om såkaldt greenwashing, og sagen kommer derfor til at trække en streg i sandet i forhold til, hvornår der er tale om ulovlig greenwashing. Det er min vurdering, at Danish Crown har handlet i strid med markedsføringslovens § 5, og derfor bør domstolene nedlægge et forbud mod den ulovlige markedsføring samt pålægge Danish Crown at berigtige deres fejlagtige påstande.”

Organisationerne har givet Danish Crown en frist på 6 dage til selv at rette sig efter kravene. Sker det ikke, sendes sagen videre med anmodning om at blive behandlet direkte i Landsretten på grund af sagens principielle karakter.

Læs mere om klimaretssagen

Kontakter

Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder ved Klimabevægelsen i Danmark, telefon 2295 4047, mail: sandby@klimabev.dk

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, telefon 5056 1817, mail: rc@vegetarisk.dk

Mette Susgaard, talsperson for Den Grønne Studenterbevægelse, telefon 2625 2225, mail: mettedgsb@gmail.com

Marc Malmbak Stounberg, Sirius Advokater, telefon 2714 6397, mail: mms@siriusadvokater.dk

Visited 6 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. jote1205

    Hvad med Gylle stillede borgerforslag om. Stop med tilskud til dansk landbrug , herunder svinefprodukcenter, fabriker, inden for de næste 5 år, Så landbruget herefter arbejder på markedsvilkår, som alle andre erhverv i Danmark.

  2. Pingback: Greenpeave-aktivister mærker Danish Crowns svinekød som “greenwashing” og “ukontrolleret Klimasvineri” | Gylle.dk

  3. Pingback: Lidl dropper klimamærke fra Danish Crown | Gylle.dk

  4. Pingback: Greenpeace i brændende protest mod Danish Crown: Stop greenwashing af kød, der ødelægger skov og klima | Gylle.dk

Skriv en kommentar