”Jeg er meget glad for den store interesse, som unge landbrugere har vist for at etablere sig i landbrug og gartneri. Det er vigtigt, at nye kræfter kan og vil være med til at tage del i udviklingen af landbruget.” Pressefoto

Kender du en ung, der gerne vil etablere sig med egen virksomhed? Det kunne være en frisørsalon eller slagterbutik med eget pølsemageri. Eller en bagerforretning, som vi savner mange steder ude i landdistrikterne. For ikke at glemme drømmen om en selvstændig tømrerforretning med eget værksted og varebil. Kender du så også en adresse, som din unge bekendte kan skrive til og fluks – kommer der en check på 745.000 kr. som hjælp til opstarten. Og helt ung behøver den aktive unge ikke at være – helt op til 41 år regnes for “ung” i støtteland…

Nej, vel – en sådan adresse findes ikke, med mindre du vil være selvstændig landmand eller gartner. Så står fødevareminister og gårdejer Jacob Jensen (V) parat med hele 340 mio. kr. til omgående uddeling, så de “unge” allerede i september i år kan komme i gang med deres statsstøttede drømmetilværelse.

En smule malurt bør dog dryppes i bægeret – pengene er stort set spildt på forhånd, fordi tilsagnet om 745.000 kr. i kontanthjælp til at overtage et landbrug eller gartneri vil selvfølgelig straks blive ædt op af en stigning i ejendomsprisen på nøjagtig det beløb. Spørg en hvilken som helst ejendomsmægler, om ikke priserne på landbrugs- og gartnerivirksomheder altid kapitaliserer den offentlige støtte på forhånd…

Læs selv den begejstrede pressemeddelelse fra den glade giver:

Minister imødekommer den store interesse for at etablere sig i landbrug og gartneri

Unge landbrugere og gartnere har vist ekstraordinær stor interesse for etableringsstøtteordningen. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har derfor besluttet at sikre finansiering til, at alle ansøgninger til den nye ordning for unge landbrugere og gartnere i 2023 kan imødekommes.

Publiceret 31. maj 2023

Som en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021 har unge landbrugere og gartnere haft mulighed for at søge en ny etableringsstøtteordning. Ordningen har til formål at hjælpe og styrke de unges muligheder for at etablere sig i landbrug- og gartnerisektorerne og fastholde dem på længere sigt.

Fødevareminister Jacob Jensen er glad for de unge politikerspirer i Landboungdom, som han gerne stille op med til pressefotografering. Her er det formanden for LandboUngdom Niels Skovgaard (th.) og tidligere hovedbestyrelsesmedlem Anders Bach (tv.), der får lov at flankere ministeren ved et gårdbesøg i februar i år. Pressefoto

I den netop afsluttede ansøgningsrunde om tilskud har Landbrugsstyrelsen modtaget en søgning på ca. 150 mio. kr. over den afsatte ramme. Under den seneste ansøgningsrunde blev det tilgængeligt for flere unge landbrugere og gartnere at søge etableringsstøtten, i takt med at antallet af relevante uddannelser blev fastlagt. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har besluttet at imødekomme alle ansøgninger, der lever op til kriterierne for tilskud.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:

”Jeg er meget glad for den store interesse, som unge landbrugere har vist for at etablere sig i landbrug og gartneri. Det er vigtigt, at nye kræfter kan og vil være med til at tage del i udviklingen af landbruget. Min vigtigste opgave er at skabe de bedste rammer for, at det bliver nemmere og mere attraktivt som ung landbruger at overtage stafetten fra tidligere generationer. Derfor har jeg besluttet, at alle unge ansøgere, der opfylder kravene, skal have tilskud. De unge landbrugere, der vil erhvervet, skal selvfølgelig have mulighed for det, så vi står godt rustet mod det større generationsskifte i landbruget, vi ser ind i.”

Jacob Jensen (V) fortsætter:

Det er vigtigt for mig at sikre, at tilskuddene kommer ud til de unge landbrugere og gartnere så hurtigt som muligt. Derfor er jeg samtidig glad for at kunne meddele, at allerede fra september 2023 kan de unge landbrugere og gartnere anmode om udbetaling af tilskud. Det er tre måneder tidligere end ventet.”

Vil du gerne dyrke dit eget gartneri, økologisk eller ej, så kan du få op til 745.000 kr. i direkte støtte, bare du er “ung”, dvs. endnu ikke fyldt 41 år. På trods af dansk ligestillingslovgivning er der ikke tale om aldersdiskriminering, oplyser ministerens pressetalsperson, fordi det er EU, der betaler og samtidig kræver en fast definition på begrebet “ung”. Privatfoto

Fakta:

  • I efteråret 2021 vedtog den daværende regering sammen med et bredt flertal i Folketinget en aftale om grøn omstilling af landbruget. Aftalen indeholder blandt andet en etableringsstøtteordning, hvor der kan søges om tilskud op til 745.000 kr. til landbrugere og gartnere under 41 år, der etablerer et landbrug eller gartneri for første gang.
     
  • Efter den afsluttede ansøgningsrunde om etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere, er der modtaget ansøgninger for i alt ca. 340 mio. kr. Det er 147,2 mio. kr. over den afsatte ramme på 192,8 mio. kr. til ordningen i 2023.
  • For at imødekomme den større søgning i 2023, vil der blive fremrykket midler fra ansøgningsrunden i 2027.

Bannerbillede: It is all about the money. Foto: Mathieu Stern/Unsplash

One Comment

  1. Torben Aagesen

    Det går nøjagtigt som det plejer – ad h…. til. Men hvad andet kan man forvente med den landbrugslobby vi har rendende på christiansborg.

Skriv en kommentar