For forbrugerne er de forskellige former for dyrevelfærd vanskelige at navigere i, men alligevel er det her fødeminister Jacob Jensen som sædvanlig placerer skylden, og han har overhovedet ikke blik for dyrenes behov, kun produktionen, eksporten og de evigt skyldige forbrugere. Foto: Piqsels

Bekvemt er det at placere ansvaret for dyrevelfærd hos forbrugerne, når man selv er lovgiver. Men for forbrugerne er det vanskeligt at navigere i de forskellige former for dyrevelfærd

 

Inger Anneberg

Af Inger Anneberg. Seniorforsker, emerita ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet

Mange ministre med ansvar for fødevarer og landbrug har gennem tiden yndet at lægge skylden for den dårlige dyrevelfærd over på forbrugerne. Fødevareminister Jacob Jensen (V) er ingen undtagelse.

Forbrugerne kan bare efterspørge og betale for kød med »højere dyrevelfærd«, siger ministeren, men det er den samme gamle traver igen og igen: Både politikerne og supermarkederne undlader at tage ansvaret på sig – og for den sags skyld også de forgældede landmænd, som ikke for alvor er parate til at ændre de hæslige systemer grisene lever under.

Fødevareministeren glemmer bekvemt at forholde sig til, at massive reklamer for billigt kød er langt mere dominerende i supermarkederne end reklamerne for det dyrere økologiske kød. I min egen Kvickly er økologisk gris aldrig på tilbud, og det konventionelle er til hver en tid langt lettere at finde og ofte sat ned i pris.

Det er næppe nogen misforståelse men nærmere et hedt ønske at Danmarks liberale parti konsekvent kalder gårdejer Jacob Jensen for ‘landbrugsminister’. Skærmbillede fra partiet Venstres hjemmeside

Bortset fra det er det skæbnen for langt de fleste svin at de eksporteres til udlandet så hvilken indflydelse de danske forbrugere har på det, forbliver en gåde.

For forbrugerne er de forskellige former for dyrevelfærd vanskelige at navigere i, men alligevel er det her fødeminister Jacob Jensen som sædvanlig placerer skylden, og han har overhovedet ikke blik for dyrenes behov, kun produktionen, eksporten og de evigt skyldige forbrugere.

Læs rapporten her

Markedet for forskellige former for ‘dyrevelfærd’ bliver ikke bedre af, at landmændene selv er virkelig dårlige til at fortælle om de forbedringer for grisene, som enkelte af dem rent faktisk forsøger sig med. For eksempel de få landmænd, der har investeret i at have løse søer i farestalden frem for at have dem i bøjler. Dem hører vi ikke meget fra.

Det ser ud til, at landmænd hellere vil underspille deres forbedringer for dyrene end lægge sig ud med de naboer, som gør, det de altid har gjort. Tænk, hvis vi skulle komme til at fremhæve, hvorfor vi laver disse forbedringer – det er jo næsten som at sige, at de andre ikke gør det godt nok.

Grisenes dårlige velfærd bliver ikke bedre af, at vi har en minister, som tydeligvis ikke aner, hvad han taler om, når han siger, at han går »voldsomt op i dyrevelfærd«. Det er sort snak, og dét er han til gengæld virkelig god til. Imens spises millioner af grise af med et elendigt liv – fattigt på stimuli, men rigt på kedsomhed og mangel på plads.

Bannerbillede: Prisen for det billige flæskekød er en ringe dyrevelfærd. Skærmbillede

Visited 482 times, 6 visit(s) today

Kommentarer

  1. aagesenbr176100

    Ja intet nyt fra den kant, sørgeligt at landbrugslobbyen har så stor indflydelse på Christiansborg

  2. Jørn From

    Det er ikke sort snak, det er l-gn.

Skriv en kommentar