Fotomontage: Mathieu Stern/Unsplash.

En ekstraregning på op mod 15 milliarder årligt venter danske skatteydere, hvis landbruget slipper for at betale CO2-afgift viser nye tal fra tænketanken Concito

Skatteyderne skal betale op mod 15 milliarder årligt, hvis landbruget skal have støtte til sin grønne omstilling, vurderer den grønne tænketank Concito. Det skriver Gustav Bech for GreenUpdate, den

Landbruget står i dag for op mod en tredjedel af Danmarks udledninger af drivhusgasser. Alligevel kæmper landbrug og fødevareindustri med næb og klør for at slippe for en CO2-afgift, som Landbrug & Fødevarer hævder i værste fald vil koste op mod 36.000 arbejdspladser og samtidig få store dele af landbrugsproduktionen til at flytte ud af landet, fordi den ikke længere vil være konkurrencedygtig.

2.500 kroner pr. dansker

Men hvis landbruget ikke vil betale for produktionens klimaforurening, havner regningen hos skatteyderne, og et nyt notat, som tænketanken Concito har lavet for DR, viser, at det vil påføre skatteyderne en ekstraregning på op mod 15 milliarder kroner om året, hvis landbruget slipper for en klimaafgift.

Det svarer til 2.500 kroner per dansker om året.

Illustrationer fra Concito-rapporten.

Torsten Hasforth, Concito. Pressefoto

»Det vil gøre det dyrere at være dansker, hvis man skal ud og finde de penge i nye skatter«, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i Concito.

Det Økonomiske Råd er enige med Concito i, at danskerne kan ende med en milliardregning i den størrelsesorden, hvis der ikke kommer en afgift.

»Det bliver en betydelig regning skatteborgerne kommer til at betale«, siger Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand til DR.

De røde partier går generelt ind for, at landbrug og fødevareindustri i lighed med andre dele af samfundet skal pålægges en klimaafgift, mens flere af de blå partier har talt for at frede landbruget.

Læs notatet fra Concito.

Bannerfoto: Svinkødsindustrien i Danmark er en dundrende underskudsforretning, der belaster det nationale klimaregnskab i uhørt grad. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

One Comment

  1. Preben Kofod

    2.500 kr. for hver dansker plus det vi betaler i forvejen for ah holde dette destruktive erhverv i live. Der må da være nogle politikere som vil stoppe dette vanvid.

Skriv en kommentar