Fiskeri i krise: Fotocollage: Greenpeace

Om kvotekongen Henning Kjeldsen fra Skagen får en julegave på forskud, eller han skal af med 274 mill.kr. (konfiskation og en bøde), afgøres den 17. december i retten i Holstebro. Her falder dommen i den store straffesag. Den har nu har stået på i over fire år, siden Kjeldsen blev meldt til politiet. Kvotekongen kræves også fradømt retten til at fiske.

Krav om store bøder til advokat og revisor

Også hans revisor og advokat kræves idømt millionbøder og frakendt retten til at drive deres erhverv. Dertil kommer krav om store bøder til bl.a. kvotekongens kone, Birthe Kjeldsen, en stedsøn og fem tidligere ansatte, der er tiltalt for at være stråmænd for kvotekongen. Alle nægter sig skyldige.

Turbulent sag

Det er en helt usædvanlig sag, der især i starten var meget turbulent. Fiskeristyrelsen indgav i 2017 politianmeldelse mod Henning Kjeldsen for fusk med fiskekvoterne. Anmeldelsen blev senere trukket tilbage. Det kostede to topembedsmænd i Fiskeristyrelsen deres job. Derefter blev Henning Kjeldsen genanmeldt til politiet.

Det hele skete efter en skarp kritik fra Rigsrevisionen af forvaltningen i Fiskeristyrelsen. Efter kritikken blev den daværende minister, Esben Lunde  Larsen (V), frataget fiskeriet som embedsområde.

Kaare R. Schou i aktion. Foto: Mogens Engelund/Wikipedia

Tror det er korruption

Den tidligere politiske redaktør på TV2,  Kaare R. Skov, sagde i den forbindelse til gylle.dk, at der må være en eller anden grund til, at f.eks. Henning Kjeldsen har kunnet koncentrere 10 procent af de danske fiskekvoter hos sig selv. Han mener, der er tale om korruption.

– Jeg tror ikke på, at det kun er dårlig forvaltning i ministeret. Kvotefiskerne har lagt pres på embedsmændene. De har samtidig betalt store beløb til daværende statsminister Lars Løkkes fond for udsatte drenge. Mindst 850.000 kr. har Ekstra Bladet oplyst. De har også givet penge til valgkampen til Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen. Tingene hænger sammen, siger Kaare R. Skov.

Henning Kjeldsen bliver dømt

www.gylle.dk tør vove den påstand, at Henning Kjeldsen bliver dømt. Det store spørgsmål er i hvor stort omfang. Uanset dommens udfald er det antagelig kun første del. Bliver Henning Kjeldsen dømt efter anklageskriftet, vil han anke den til landsretten. Får han en mild dom – efter anklagemyndighedens opfattelse – bliver den også anket.

Bannerfoto: Konstantin Evdokimov/Unsplash

One Comment

  1. Jeg er desværre ret sikker på, at hvis kvotekongen Henning Kjeldsen bliver dømt i byretten, så vil han anke afgørelsen til landsretten, så vi må nok være indstillet på, at der kommer til at gå nogle år førend der forelægger en endelig dom.

Skriv en kommentar