Helsides annonce i avisen Danmark, 2. februar 2021. Skærmbillede

En helsides annonce i avisen Danmark koster vel omkring de 50.000 kr. ex moms, så det må være smadderærgerligt, når korrekturen svigter, og annoncen kommer ud med et fejlagtigt budskab. Ærgrelsen på Axelborg i dag må være til at tage og føle på, når de får nærstuderet ovenstående annonce, men vi iler beredvilligt til hjælp med de korrekte tal.

Fejlen er den, at L&F-annoncen bruger forældede tal for landbrugsjobs i primærproduktionen. Man anfører det gamle 63.000-tal (der i øvrigt er ganske diskutabelt), men undlader at fratrække de 6.000 mistede heltidsjobs i den pr. 4. november 2020 nedlagte minkindustri. Det korrekte tal er derfor 57.000 jobs.

Til trods for at landbrug og gartnerier disponerer over 60 pct. af Danmarks samlede areal, er der angiveligt kun 63.000 beskæftigede i erhvervet (nu 57.000 efter bortfaldet af minkjobs). Men, men – tallet er stærkt overdrevet. MF Zenia Stampe (Rad.) har spurgt fødevareministeriet ganske konkret om antallet af årsværk i landbruget, men ministersvaret opgiver antallet af ”beskæftigede”, og det er noget ganske andet.

Det fremgår imidlertid kun af en fodnote i ministerens svar. Tabel 1 gengiver antal beskæftigede i fødevarekomplekset, som landbrug er en mindre delmængde af, men det fremgår af fodnoten, at der særligt i landbruget er mange på deltid, men det er der ikke taget højde for, så antallet af reelle heltidsjobs i landbruget er lavere end antallet af ”beskæftigede” i landbruget. Hvor stor afvigelsen er, opgiver ministeren ikke, men faktum er altså, at der er færre end 63.000 – nu 57.000 – årsværk i dansk landbrug og gartneri, selvom det er dette antal, der opgives igen og igen.

Bannerfoto: Gyllevogn på Samsø/Holger Øster Mortensen

Kommentarer

 1. Rene Dahl

  Man forbavses ikke.

 2. Torben Aagesen

  Dejligt så hjælpsom du er, overfor Aexelborg.

 3. Jørn From

  Hvorfor regner man ansatte på bagerier og brødfabrikker med?
  Dansk korn kan jo ikke bruges til bagning.

 4. Her i dag kan man i flere medier læse, at Novo Nordisk har præsteret et overskud på 40 milliarder i 2020, og det er da slående, at de 20.000 landmænd kun har haft et så lille overskud i 2020, så deres samlede skattebetaling har været mindre end de 12-13 milliarder, som de får i landbrugstøtte.

 5. Michael Martin Jensen

  Beskæftigede ? – Endnu færre nu da alle de “landbrugspraktikanter” fra Ukraine, Hviderusland og andre eksotiske lande ikke kan få forlænget deres ellers automatisk tildelte arbejdstilladelser.

Skriv en kommentar